top of page

Az OM (AUM) mantra


Kezdő jógásként nem biztos, hogy tudod mit jelent ez a mantra, ezért most erről olvashatsz ebben a bejegyzésben.


Amikor elmész személyesen az első jógaórádra, lehet, hogy hallani, sőt zengetni is fogod ezt a mantrát. Azért mondom, hogy "lehet", mert nem minden típusú jógaóra előtt és után hangzik el. Az online videótérben sem túl gyakori, hiszen nem biztos, hogy azok a körülmények megengedik a mantra hangos zengetését, amelyben épp tartózkodsz (jógázol). A mantrát pedig nem elég csak mondani: érezni kell. Így, ha nem hallod a videóban, de te szeretnéd elzengetni, egész bátran tedd meg a ráhangolódás után, az óra elején, és a relaxáció után az óra végén.


A mantrákat leginkább recitáljuk, vagy zengetjük, nem pedig énekeljük. Az OM (AUM) mantra esetében a kiáramló levegő segítségével rezegtetjük meg a hangszálakat, úgy, hogy az O és az M hangokra formáljuk az ajkunkat. A kilégzés első felében az O, a kilégzés második felében az M hangot rezegtetjük a hangszálainkkal.


Leírva így olvashatod :AUM, de kiejtve az AU-ból O hang lesz. A mantra a manasz és a trajate szavakból tevődik össze, amelyek jelentése elme és tisztítás. A mantra szó tehát az elme tisztítására szolgáló hang. A hang (éter) az öt elem (Föld, Víz, Tűz, Levegő, Éter) közül a legfinomabb finomfizikai elem. A jógaszentírások úgy tanítják, hogy az AUM (OM) volt az első hang a világ teremtésekor. Az OM önmagában is egy mantra mag, és a legtöbb más mantra is az OM-mal kezdődik.


Az OM mantra mag magában foglalja Isten személytelen, mindent átható és működtető lelki energiáját. Zengetése a kezdeti lépés a lelki értelem kifejlesztéséhez. Hangos zengetése körülbelül öt másodpercig tart, miközben érezzük a vibrációját az egész testükben. Ha már fejlődünk a mantra zengetés gyakorlásában, figyelmünket vigyük a szív-, vagy a homlok-, vagy a korona csakránkra, mert ez a három csakra a magasabb rendű tudatosság energiaközpontjai.

Az OM zengetése közben meditáljunk a szótag hangzóin külön-külön, majd végül együtt az alábbi jelentésen ( a Mándúkya-upanisad szerint):

Az "A" hangzó az élőlények ébrenléti állapotára utal (felső ív), az "U" hangzó (alsó öblösebb ív) az álombeli állapotot jelképezi, így az "M" hangzó (középpontból kiinduló ív) a mélyalvás állapotára utal.

Az ébrenléti állapotban az élőlény az érzékek tárgyai felé fordul.

Az álombeli állapotban nincs aktív kapcsolata a külvilággal és az eddig megélt eseményekben gyökerezik.

A mélyalvás állapotában az élőlény nem érez, nem lát álmot és teljesen tudatlan az anyagi és a lelki helyzetéről.

A jelkép feletti pont a lélek eredeti tiszta tudatát jelképezi, melynek elérése a cél a mantra zengetése közben. A kis ív a pont alatt az illúzió fátylát jelképezi, amely elfedi, nem engedi látni az élőlény önvalóját és a körülötte lévő világot a maga valójában.


E mantramag további mély jelentései tárulhatnak fel a meditációs jóga gyakorlásával az őszinte jógi előtt.


Végezetül tehát, bátran zengesd e mantrát, még akkor is, ha a jógás videókban nem hallod!


Olasz Szilvia

Vaisnava jógamester


2023. november 30.Forrás: Gaura-Krisna Dásza, Ranginí-Dévi-Dászi, Medvegy Gergely, Kapisinszky Judit, Jóga tiszta forrásból, Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Budapest, 2019. 158-160. oldal.Comments


bottom of page