top of page
Szerző képeYogArena

Ételünk az életünk

A jógahagyományok szerint az ember étele a tej, gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök (vegetáriánus étrend). Ezek az ételek táplálóak az emberi test számára. Ha ezeket az ételeket fogyasztjuk, a legjobb esélyeket adjuk meg magunknak a hosszú és egészséges élethez.


Modern társadalmunkban azonban nehezen tudunk egészséges élelmiszereket vásárolni, hiszen az élelmiszeripar rengeteg vegyszert, kemikáliát használ, amiket igencsak nehéz eltávolítani a fogyasztandó ételekből. Arról ne is beszéljünk, hogy a zöldségek, gyümölcsök többsége hosszú utat tesz meg, mire az asztalunkra kerül, ezért gomba- penészölőkkel, csíramentesítő vegyszerekkel kezelik, tartósítják. Szerencsés az, aki meg tudja termelni magának a zöldségeket, gyümölcsöket.



Manapság az állattenyésztés nagyüzemekben zajlik, ahol szintén a profitorientáltság van a középpontban (éppúgy mint a zöldség-gyümölcs termesztés esetében), ezért a szarvasmarha, sertés vagy csirke tenyésztő üzemekben az állatokat mind életükben mind holtan egy darab eladható húsként kezelik. Ha a jószág beteg, azonnal megy a vágóhídra (még így is feldolgozzák és eladják), ha pedig alkalmas a szaporodásra, élete végéig folyamatosan mesterségesen megtermékenyítik, hogy minél több utódot hozzon világra, akik szintén a vágóhídon végzik. Az utódok növekedését hormonokkal gyorsítják, hogy minél hamarabb elérjék a vágósúlyt.

És mi a baj a tejjel? A tejiparban úgyszintén kínok közt fejik halálra a teheneket. Hormonkezeléssel és mesterséges megtermékenyítéssel kényszertik a szüntelen tejadásra, amikor pedig már nem tud több tejet adni, a vágóhídon végzi. Ha belegondolunk a tenyészállatok borzalmas életébe, összeszorul a gyomrunk, és megérthetjük, hogy egyáltalán nem szükséges ezt tennünk velük. Ne hagyjuk, hogy a hús-tej-és gyógyszeripar kéz a kézben elhitesse velünk, hogy hús evés nélkül meghalunk, vagy nem jutunk hozzá bizonyos "aminosavakhoz és vitaminokhoz"! Értsük meg, hogy nekik az áll érdekükben, hogy minél több húst és tejet adjanak el az embereknek a profit érdekében. Ha húst etetnek az emberekkel, attól betegek lesznek, majd a gyógyszeripar eladhatja nekik az "ellenszert". Ez ilyen egyszerű.


Ki hiheti el azt, hogy egészséges vagy örömteli dolog megenni egy darab húst, ami halállal, szenvedéssel és kínok közt kerül a tányérra? Ki hiheti el azt, hogy ezek az élőlény nem éreznek semmit? Ők ugyanúgy, mint mi emberek: szeretnek, gondoskodni szeretnének az utódaikról, éreznek fájdalmat, szomorúak, boldogok is tudnak lenni. Akkor mégis mi különbség van köztük és köztünk? A jóga szentírásai elmagyarázzák, hogy ugyanolyan lelkek mint mi emberek, csak épp most más testben jöttek erre a világra, tehát bánjunk úgy velük, mint ahogyan szeretnénk, hogy velünk bánjanak mások. Mégis mit árul el rólunk emberekről az, hogy megölünk, megöletünk más érző élőlényeket azért, hogy az érzékszerveinket kielégítsük? Holott millió féle zöldség, gabona és gyümölcs áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy jól lakjunk.



Miért vannak vegánok, ha a vegetáriánus étrend javasolt az ember számára? Nos, a vegánság épp a fent írtak miatt alakult ki. A vegánok kizárnak mindenféle, az állatok ellen elkövetett erőszakos tettet. Így a tejipar is e kategória alá kerül, hiszen nem lehet olyan tejet venni a boltokban amely nem erőszak árán kerülne oda. Ritkaság számba megy a háztáji tej, de egy vegán ezt is elutasítja, mert az állatot az élete végén, vagy, amikor már nem tud elegendő tejet adni, vágóhídra viszik. Kevés gazdálkodó engedheti meg magának, hogy az állatot öregkorában is etesse és gondozza, ezért legtöbben eladják, ha már nincs belőle hasznuk. Ezért, ez is egyfajta kizsákmányolás az állattal szemben. Tehát a vegánok nem támogatják (nem fizetnek) semmi olyan végtermékért ami az állatok kizsákmányolása, erőszakolása által jön létre. Így nemcsak növényi ételek fogyasztanak, de nem vásárolnak állatkísérletekből származó kozmetikumokat, bőr-és szőrme termékeket (pl. cipő, kabát stb.)


Gyakran hangzik el, hogy "Na jó, de a növények is éreznek!" kifogás a vegánság vagy a vegetarianizmus ellenzőitől. Valóban igaz, hogy a növényeknek is van egyfajta idegrendszerük, de sokkal fejletlenebb, mint az állatoké. Valljuk be, hogy sokkal kevesebb erőszakkal jár leszedni egy almát a fáról, mint elvágni egy állat torkát. E példából is látszik, hogy nem minden esetben kell megölni a növényt ahhoz, hogy táplálkozzunk, míg a hús fogyasztás esetében lehetetlen kiküszöbölni az erőszakot.


Tudom, hogy ettől az írástól nem leszek mindenki számára népszerű, de nagyon szeretném ha megértenétek, hogy mennyire fontos a lelki fejlődésünk szempontjából, hogy megtanuljunk együtt érzőek lenni más élőlényekkel szemben, szeressük és tiszteljük őket. Tekintsük rájuk Isten teremtményeiként. Ne gondoljuk azt, hogy a világ értünk van, büntetlenül kizsákmányolhatjuk és kedvünkre kegyetlenkedhetünk benne. A világ már így is tele van rossz dolgokkal, ne támogassuk ezeknek a fennmaradását! Ahogyan a békés ellenállás vezére Mohandász Karamcsand Gandhi mondta:

"Légy te magad a változás amit a világban látni szeretnél!"



Olasz Szilvia

Vaisnava jógamester


2023. november 30.

bottom of page