top of page
Szerző képeCorpus Astra

Újévi jóga fogadalmak

Az újév napja lehetővé teszi számunkra, hogy visszagondoljunk az elmúlt évre, és új célokat tűzzünk ki magunk elé, megtisztítva magunkat a múlttól, és újrakezdve a jelen és a jövő felé. Bár ezek a lehetőségek is adottak számunkra minden alkalommal, amikor jógaszőnyegre lépünk, az ünnep csodálatosan biztató, és mindenki fejében és ajkán elhatározások járnak. A jóga gyakorlataink mélyen beágyazódnak az életünkbe és a munkánkba.



1.Gyakorolj jógát...A matracon kívül is:


Gyakori elhatározás, hogy több napköszöntést vagy kézenállást kívánnak tenni az emberek, de ne felejtsük el, hogy a jóga sokak számára több, mint pusztán fizikai gyakorlat. Használd ki idén a jóga mentális és spirituális elemeit.

De mit is jelent ez pontosan? Annak érdekében, hogy elmélyítsd jógagyakorlatot a matracon kívül is, tedd a következőket:

  • Tudj meg többet a jóga történetéről

  • Tudj meg többet más jóga utakról, beleértve a karmát és a bhakti jógát

  • Gondolj a yama és a niyama különböző elemeire

  • Szánj több időt a meditációra

  • Próbáld ki a vegetáriánus vagy vegán étrendet


Otthonod tisztán tartása jóga, éppúgy, mint a kézenállás is jóga. A gyakorlatok elmélyítése érdekében mindannyian megnézhetjük, hogyan gyakoroljuk a jógát az ászana gyakorlatokon kívül.




2. Próbáld ki a jóga különböző típusait:


Magától értetődik, hogy jógagyakorlásunk szigorú rutinba állíthat bennünket. Gyakorolhatjuk ugyanazokat a pózokat, ugyanabban a szobában, ugyanabban a napszakban, attól függően, hogy mit tanítottak nekünk, vagy amit élvezünk. Az elmúlt néhány évben a jóga a fitnesz egy olyan formájává nőtte ki magát, amely a feje tetejére állítja a hagyományt. A jógaórákat néhány meglehetősen nem hagyományos elem ígéretével árulják. Mindezen új fejlemények zűrzavarral és kritikával járnak. Bármennyire is nem szeretjük beismerni, mindannyian részt vettünk a jóga más formáinak megítélésének drámájában.


Tudom, hogy nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy a jóga segített megszabadulnom az ítélkezés számos formájától: önmagam megítélése, helyzetem megítélése, mások megítélése stb.

Tudom, hogy nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy a jóga segített elengednem az ítélkezés számos formáját: önmagam megítélését, helyzetem megítélését, mások megítélését stb. vagy sem, visszahelyez minket egy ítélkezési gondolkodásmódba, és elkezdi feltárni a matracon végzett munkát.

Előfordulhat, hogy gyorsan kikezdünk egy sörtüzelésű jógaórát vagy egy heavy metal filmzenét tartalmazó flow-t, de legyünk nyitottak a jóga új típusaival kapcsolatban. Ennek legjobb módja, ha ítélet nélkül leülünk a matracra, és megtapasztaljuk a jóga új típusait. Ez nem jelenti azt, hogy fel kell hagynod a jelenlegi gyakorlataiddal, de ha olyan extra órát csinálsz meg, amelyet általában nem gyakorolnál, az segíthet kiszélesíteni a perspektívád, és valami újat tanulhatsz a gyakorlatról.



3. Hagyd az Instagramot a gyakorlat utánra


Jógiként az Instagram és a közösségi média nagyszerű eszköz lehet a motivációhoz és a marketinghez, de mindannyian tudjuk, hogy a túl sok görgetés mennyire frusztráló lehet és mennyire vonja el a figyelmet. Az otthoni gyakorlatok során azon kaphatod magad, hogy a pózokon és a szándékokon gondolkodom, mivel ezek kapcsolódnak a hashtagekeghez. A haladó pózokról készült fotókat látva, pl. amihez egyszerűen nincs (még) elég erőd vagy karod, az elkeserítő lehet. És ezek az érzések vagy gondolatmenetek sem produktívak a Napüdvözlet során!

Az egyik legnagyobb idei elhatározásod lehetne az is, hogy kihagyod az Instagramot a gondolataidból és a telefonodból, amíg a gyakorlatod véget nem ér.

Az én gyakorlásom az én időm, és nem szabad egy haladó jógi tökéletes skorpiópózába sodródnia.




4. Terjessz egy kis boldogságot!


Ezt a bejegyzést egy mantrával zárom, egy szanszkrit imával:

„Lokah Samastah Sukhino Bhavantu -


" Lefordítva: „Legyen mindenki szabad és boldog szerte a világon"

Gyönyörű, igaz? A kifejezés a szeretet és a pozitivitás terjesztését hangsúlyozza az egész világon, ami meglehetősen nemes (és ijesztő) küldetést jelent. Szeretem ezt a kifejezést, mert egyesíti a reményt a szándékkal. Ez egy önálló állásfoglalás, amely arra összpontosít, hogy minden egyes gondolatunk és cselekedetünk hogyan járulhat hozzá egy jobb világ megteremtéséhez mindenki számára. Jógiként minden alkalommal ezen a küldetésen dolgozunk, amikor felszállunk a matracunkra. Tartsd ezt a mantrát a fejedben, így mindig mosolyogni fogsz, boldog és pozitív leszel.


Neked vannak újévi fogadalmaid?



bottom of page