top of page

Útmutató a jógaeszközökhözA leggyakrabban használt jógaeszközök a jógaszőnyeg, a jógatégla, a jógaheveder, pléd, meditációs párna vagy pad (fából). Ezeken túl még számtalan eszközt használhatunk: széket (kifejezetten fejenálláshoz is lehet kapni), blokkot, jógakereket, jógatörölközőt, hengerpárnát, éket, jógazoknit stb.


Mondanom sem kell, hogy a régi időkben egy jóginak semmi ilyesmire nem volt szüksége ahhoz, hogy ászanákat gyakoroljon. Manapság az emberek teste azonban kevésbé alkalmas arra, hogy a jóga-ászanákat sérülés nélkül (főleg kezdetben) elvégezze.


A jógaeszközöket egyes tradíciók még a haladó gyakorlóknak is ajánlják, mások viszont kevés eszközt használnak.


A jógaeszközök tehát arra hivatottak, hogy az emberek az ászanákat a lehető legnagyobb biztonságban, sérülés/izomhúzódás nélkül gyakorolhassák.


A jógaeszközök a végtagok és a testrészek "meghosszabbítását" és "alátámasztását" szolgálják. Például egy előrehajlásban ne erőltessük túl magunkat azzal, hogy letegyük a kezünket a talajra (ha még nem megy könnyedén), hanem tegyünk a kezeink alá jógatéglát. Az eszközök használatát meg kell tanulni. Ha helytelenül használjuk, bizony ugyanolyan károkat tud okozni, mintha nem használnánk, holott szükséges volna. A Jóga ABC videóinkban mutatjuk be a jógaeszközök helyes használatát.JÓGAMATRAC

Számtalan színű, mintázatú jógamatracot találhatunk az üzletekben és webshopokban. Van többféle vastagságú, szélességű, textúrájú, anyagú. Másfélét ajánlanak otthonra, és másfélét az utazáshoz. Ekkora választékból mindenki kiválaszthatja a legjobbat a számára legfontosabb szempontok alapján. Vásárlás előtt tegyük fel magunknak a kérdéseket:

  • Mennyit fogjuk használni? Naponta, vagy havonta?

  • Szeretnénk ha vastagabb lenne az átlagnál? (pl térdelő gyakorlatoknál van akinek ez fontos szempont mert érzékeny a térde...)

  • Mennyire vagyunk izzadékonyak? (pl ha a tenyerünk vagy talpunk nagyon izzad, akkor olyat válasszunk amely kifejezetten jól tapad és akár el is vezeti a nedvességet) Vannak már 100%textil matracok is.

  • Melyik jógairányzatot gyakoroljuk a leginkább? (más a tömörsége a statikus gyakorlatokra készült szőnyegnek és más a dinamikusé)


Nem könnyű kiválasztani a nagy kínálatban az első matracunkat, így a fenti szempontok alapján keressük a számunkra legfontosabb tulajdonság szerint. Szerencsére a szakáruházak tudnak segíteni a választásban, ha bizonytalanok vagyunk.


Megjegyzés: a polifoam sajnos nem nyújt kellő tapadást a kezeknek és a lábaknak, ezért az nem ideális a jógagyakorlatokhoz. A legbiztonságosabb mezitláb jógázni, mert így jobban tapad a talpunk mint zokniban, jobban meg tudjuk magunkat tartani az egyes pózokban anélkül, hogy elesnénk. Tehát a jómatracunkat kellő figyelemmel válasszuk ki, mert FŐ A BIZTONSÁG!


JÓGATÉGLA

Ha most kezdtünk el jógázni, akkor érdemes beszerezni két darab jógatéglát. Nagyon sokat segítenek a gyakorlatok többségénél. Alátámaszthatjuk vele testrészeinket, de meg is hosszabbítja a végtagjainkat ha az kell. Lehet kapni klasszikusan keményfából, és vannak már parafából (ez picit puhább), de vannak keményebb szivacsból is (habtégla). Itt említsük meg a jógablokkokat is, amelyek picit nagyobb felülettel rendelkeznek, mint a jógatégla és habszivacsból készülnek. Ezek nagyon jó alátámasztást biztosítanak egyes gyakorlatoknál, de nem tudnak olyan magasan alátámasztást nyújtani, mint a téglák.

Ha nem terveztél jógatéglát venni, akkor helyettesítheted egy vagy több vastagabb könyvvel. Fontos azonban, hogy ezek a könyvek véletlen se valamilyen szentírások legyenek!


HEVEDER

A jógahevederek általában egy vagy két karikával vannak ellátva az egyik végüknél, hogy hurkot is lehessen belőlük készíteni. Ez például hasznos akkor is, ha a lábfejünket kell magunk felé húzni egy olyan testhelyzetben amikor még nem érjük el a kezünkkel. De akkor is segítséget nyújt, ha kontakt (párban) gyakorlásnál megmutatjuk egymásnak a nyújtózás irányát. Összeköthetjük vele a lábunkat, hogy ne nyíljon szét, vagy a karunkat, hogy ne csússzon szét egy adott gyakorlatnál. Ezeken kívül még sok más funkciót is betölthetnek a gyakorlat célja szerint. Ha nincs jógahevedered, használj helyette egy derékszíjat, kendőt, vagy egy nem túl nyúlós sálat.


PLÉDEK

Nem csak az óra végén a relaxáción takarózhatunk be vele, de jól jöhet egy pléd jógázás közben, ha például érzékeny a térdünk. Ez esetben térdelő gyakorlatoknál érdemes az egész lábszár alá elhelyezni, úgy, hogy csak a lábfejek lógjanak le róla. Ám érdemes plédet használni akkor is, ha gyertya póznál megemelkedik a vállunk a talajtól. Összegöngyölt pléd kényelmessé teheti a sarokülést és rá is fekhetünk a gerincünk teljes hosszán, vagy pedig keresztbe a lapockák alá, így megnyitja a mellkast és kellemsen pihenhetünk rajta. A Jóga ABC videókban ezt is megmutajuk.


HENGERPÁRNÁK, MEDITÁCIÓS PÁRNÁK

Ezek az eszközök általában valamilyen növényi rész töltelékkel (tönköly, meggymag stb) és légáteresztő puha anyagból készülnek. A hengerpárnák hasonló funkciót töltenek be mint a fentebb írt összetekert plédek, bár ezek nem nyomódnak össze olyan laposra mintha pléd lenne egy nehezebb testrészünk alatt, mint például a medencénk. Szóval vannak gyakorlatok, amiknél kifejezetten hasznos egy hengerpárna.


A meditációs párnák kényelmes alátámasztása a medencénknek ha hosszasan ülünk a talajon, például ráhangolódásnál, légzőgyakorlatok végzése alatt, vagy meditáció közben.EGYÉB JÓGAESZKÖZÖK

A fent sorolt jógaeszközökön kívül, még számtalan mást is kínálnak az üzletek. Ki-ki saját céljai alapján döntheti el, hogy szüksége van e rájuk avagy sem. Ha például célunk, hogy a homorításokban gyorsabban fejlődjünk, segítségünkre lehet a jógakerék. Vagy, ha a fejenállást nem tudjuk gyakorolni valamilyen egészségügyi probléma miatt (pl a vállunk fáj), de más akadálya nem lenne, akkor a fejenálláshoz kapható fa emelvényt biztosan szeretni fogjuk. Minden esetre ne gondoljuk azt, hogy nem lehet ezek nélkül jógázni.Összefoglalva tehát legyen egy jó jógamatracunk, amelyen biztonságban tudunk jógázni, közben nem csúszkál a kezünk és a lábunk. A többi eszközt nem feltétlenül kell megvásárolnunk, mert mindegyik helyettesíthető valamilyen otthon fellelhető tárggyal:

Jógatégla - vastagabb könyvvel

Heveder - derékszíjjal, kendővel, sállal

Pléd minden háztartásban található

Hengerpárna - pléd vagy plédek feltekerve

A többi eszközt is természetesen mindenki maga dönti el, hogy megvásárolja e, vagy sem, de mint látjuk, a jógagyakorláshoz nem feltétlenül szükségesek.Olasz Szilvia

vaisnava jógamester


2023.12.15.Comments


bottom of page