top of page
Szerző képeCorpus Astra

5 tipp hogy figyelmes legyél, amikor elfoglalt vagy

A munka, az edzés és a társadalmi és családi életünk egyensúlyáért vívott véget nem érő küzdelem között csodának érezhetjük, ha van időnk sétálni a szabadban, nemhogy megállni és megszagolni a rózsákat, miközben ott vagyunk.

Tehát ha az az ötlet, hogy az amúgy is őrült időbeosztásodba belesűrítsd a „mindfulness” gondolatot, extra stressznek tűnik.

Ezért gyűjtöttünk össze 5 gyors és egyszerű módszert, amelyekkel a földön maradhatunk, amikor a stressz szintünk szárnyal.


"Legyél itt a mostban!"


1. Lélegezz. Tartsd bent. Sóhajts.

Hallottál már a ciklikus sóhajtás módszeréről? Andrew Huberman népszerűsítette, aki a stanfordi tanulmány társvezetőjeként hasonlította össze a légzőgyakorlatok hatékonyságát. A tanulmány megállapította, hogy a ciklikus sóhajtás a leghatékonyabb gyakorlat az emberek megnyugtatására, miután elkezdtek stresszelni.


Íme, hogyan csináld:

  1. Lélegezz be az orrodon keresztül.

  2. Vegyél egy második, mélyebb lélegzetet, hogy teljesen kitágítsd a tüdőd.

  3. Lassan lélegezz ki a szádon keresztül, hagyd magad természetesen és hallhatóan felsóhajtani, miközben kifújod a levegőt.

Ismételd meg ezt a folyamatot néhány percig, vagy amíg meg nem nyugszol.

Hogyan működik?

Amikor aggódunk, szívünk és légzésünk is felgyorsul. Agyunk ezt krízisként tudja értelmezni, aminek hógolyó-hatása van – a fizikai stressz, ami a mentális stresszhez vezet, ami még több fizikai stresszhez vezet… érted az ötletet. De a ciklikus sóhaj feloldja a stressz hógolyóját, nyugalmat hoz testben és elmében, és visszavezet a jelenbe.

További segítségedre lehetnek a légzést segítő gyakorlataink az oldalon, amit IDE KATTINTVA el is érhetsz.


2. Próbálj ki egy képernyő nélküli ebédet


Amikor elfoglaltak vagyunk vagy stresszesek vagyunk, hajlamosak vagyunk elsietni az étkezéseinket, vagy teljesen kihagyjuk azokat. Előfordulhat, hogy az értekezletek között elfogyasztjuk a gyorséttermek ételeit, vagy valami zsírosat eszünk, majd hazajövünk, és a stresszben eszetlenül eszünk, miközben a telefonunkon görgetünk. Nem jó a testünknek sem a lelki egészségünknek.

A tudatos táplálkozás egy egyszerű módja annak, hogy hozzáférhető módon építsd be a tudatosságot a napodba, ami nemcsak az étkezéseidet javítja, hanem a hangulatodat is.


Hogyan csináld?

Könnyű – összpontosíts az ételedre. Kerüld el a képernyőt, lassíts, rágd meg alaposan, kapcsold be az érzékeid, és hagyd, hogy élvezd a test táplálását.

Alapvetően hangzik, de a kutatások azt mutatják, hogy a tudatos étkezés gyakorlása nagyobb pszichológiai jóléthez és nagyobb élvezethez vezethet az ételfogyasztás során. Ez akár egészségesebb ételválasztáshoz is vezethet, és csökkentheti a túlevést.




3. Jegeld a nyakad


A jeges fürdők a szó szoros értelmében az egyik legmenőbb trend mostanság, bár nem kell teljesen alámerülnöd a lazításhoz.

Amikor az elméd pörög, és nem tudsz koncentrálni, próbálj meg hideg borogatást vagy egy zacskó fagyasztott borsót a nyakadra és a mellkasodra tenni – egy tanulmány szerint 16 másodperc elegendő a pulzusszám csökkentésére és a pulzusszám változékonyságának csökkentésére. Úgy gondolják, hogy ez a kezelés stimulálja a vagus ideget, ami hozzájárul az általános nyugalom érzéséhez.

A stressz fizikai hatásainak ily módon történő csökkentése segíthet abban, hogy kevésbé érzed magad mentálisan is stresszesnek, így nagyobb odafigyelést és nagyobb jelenlétet tesz lehetővé.



4. Menj ki a levegőre


A szabadban töltött idő előnyei jól dokumentáltak, a kutatások azt mutatják, hogy a természetben töltött idő csökkentheti a kortizolszintet, csökkenti az észlelt stresszt és elősegíti az ellazulást.

A hátsó udvar vagy a szomszédos park ugyanolyan hatékonyan megalapozza a természeti világot. Csak néhány perc a szabadban, és csodáld meg az eget, a fákat és a környezeted. Csukd be a szemed és hallgasd a madarakat. Nevezd meg, amit hallasz, és érezd a napot és a szelet a bőrödön. Hajlandóak vagyunk fogadni, hogy a rendszeres kinti szünetek kilátásba helyezik a dolgokat.




5. Vedd vissza a „gondolatlan” feladatokat


Több az éberség, mint a szigorú meditáció. Bárhol és bármikor figyelmes lehetsz, ha akarsz. A kulcs az, hogy teljesen odafigyelj arra, amit csinálsz, és keresd az örömet benne, legyen az vacsorafőzés, kutyasétáltatás vagy akár mosogatás.

Hívd ki magad, hogy egyszerre csak egy feladatban vagy tevékenységben merülj el, és meg fogsz lepődni, milyen gyorsan érzed az elégedettséget és nyugalmat. Amint az elfoglalt agy abbahagyja a gondolatról a gondolatra való ugrálást, ez a stressz el is tűnhet. És ne ostorozd magad, ha nem – a figyelmes pillanatokra törekszünk, nem a Nirvána elérésére.






bottom of page