top of page
Szerző képeYogArena

Az ételfelajánlás

A Bhagavad-gítá (9.24, és 4:24 versek) azt tanítja, hogy az Úrnak felajánlott vegetáriánus étel lelkivé válik. Elfogyasztva tisztítja a szívet. Az Istennek felajánlott ételt praszádamnak (Isten kegyének) nevezzük. Egy jógi életében a praszádam fogyasztása alapvető. Kizárólag vegetáriánus/vegán ételeket lehet felajánlani!


A felajánlás során megtisztul az étel minden olyan karmától amely valamilyen módon beszennyezte. A jógi úgy szabadulhat meg a bűntől, ha felajánlja áldozat gyanánt a Legfelsőbb Úrnak. A vegetáriánus, vegán táplálkozás akkor válik tökéletessé, ha mást nem fogyasztunk, csak felajánlott ételt.



Mire ügyeljünk főzés közben?

  • a tisztaságra (mossunk kezet, és főzés közben ne kóstoljuk meg az ételt),

  • kizárólag friss és tiszta vegetáriánus/vegán alapanyagokat használjunk,

  • a főzés maga is meditáció, azaz ne hagyjuk, hogy közben bármi más elterelje a figyelmünket és befolyásolja a tudatunkat rossz irányba,

  • a meditáció része, hogy az Úr örömére főzünk, tehát neki kell megkóstolni az ételt először

Amikor kész, tegyük ki az ételt vagy ételeket egy külön tiszta tányérba, amelyet semmi másra nem használunk.

A legegyszerűbb ha azt mondjuk közben, "Kedves Krisna, kérlek fogadd el ezt az ételt"

A felajánlás igazi célja, kimutatni a szeretetünket és az odaadásunkat Isten felé. Ezt követően néhány percig énekelhetjük a Haré Krisna mantrát:

"Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna, Krisna, Haré, Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma, Ráma, Haré, Haré"


Ha komolyabban akarjuk gyakorolni az ételfelajánlást, készítsünk oltárt három képpel. Az egyik Srí Krisnát, a másik Srí Csaitanját (Krisna inkarnációja) és a harmadik A.C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupádát ábrázolja. A felajánlás közben három szanszkrit imát kell elmondani (lentebb) annak aki a felajánlást végzi, egy kis rézcsengettyű csilingeltetése közben. Az ételt az oltárra helyezzük, majd leborulunk előtte.


A három mantra kiejtés szerint:


"Nama óm visnu-pádája, Krisna - présthája bhú-talé

srímaté bahktivédanta-Szvámin iti náminé

namasz-té száraszvaté-dévé gaura-váni-pracsáriné

nirvisésa-sunyavádi-páscsátja-désa-táriné"


"Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom Ő Isteni Kegyelme A.C. Bhaktivedanta Szvámínak, aki nagyon kedves az Úr Krisnának, mert az Ő lótuszlábainál keresett menedéket. Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom Neked, Óh, lelki tanítómester, Szaraszvati Gószvámi tanítványa! Az Úr Csaitanjadéva üzenetét prédikálod, s felszabadítod a nyugati világ imperszonalizmussal és nihilista filozófiával telített országait."


"namó mahá-vadánjája krisna-préma-pradája té

krisnája krisna-csaitanja-námné gaura-tvisé-namaha"


"Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom a Legfelsőbb Úrnak, Srí Krisna Csaitanjának, aki minden más avatáránál nagylelkűbb, még Krisnánál is, mert ajándékba adta azt, amit eddig még soha senki: Krisna iránti tiszta szeretetet."


"namó brahmanja-dévája go-bráhmana-hitája csa

dzsgad-dhitája krisnája góvindája namó namaha"


"Hadd ajánljam tiszteletteljes hódolatomat az Úr Krisnának, aki minden brahminikus kultúrát követő ember imádott Istensége, aki a tehenek és a bráhmanák jóakarója, s aki mindig az egész világ javát szolgálja! Újra és újra hódolatomat ajánlom az Istenség Személyiségének, akit Krisnának és Govindának neveznek!"


A felajánlott ételt kb 10-15 percre az oltáron hagyjuk, hogy Krisna elfogadhassa. Majd 10-15 perc múlva a Hare Krisna Maha mantra: "Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna, Krisna, Haré, Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma, Ráma, Haré, Haré" és csengettyűszó kíséretében levesszük az ételt az oltárról. Vissza tehetjük a teljes adaghoz, vagy mindenki tányérjára teszünk a felajánlott ételből és elosztjuk.


Egy főzés után az ételt csak egyszer kell felajánlani, nem kell minden alkalommal amikor eszünk ugyanabból az ételből. Amikor "újból" ételt készítünk, akkor azt ismét felajánljuk. Manapság egyre több helyen lehet kapni vegetáriánus, vegán alapanyagokat a főzéshez, így nem nehéz erre az étrendre áttérni. Tápláló és finom ételek készíthetők belőlük. Folyamatosan fogom bővíteni a receptekkel és a főzéssel kapcsolatos BLOG-okat, így remélem sok segítséget nyújtanak neked is, hogy kipróbáld és meggyőződj a pozitív hatásairól!




Olasz Szilvia

Vaisnava jógamester


2023.12. 03.





bottom of page