top of page
Szerző képeYogArena

Egészségtippek - DECEMBER

Az egészségünk megőrzéséért folyamatosan tennünk kell! Az emberi szervezet igényei ugyanúgy változnak az egyes hónapokban, mint évszakonként. A rendszeresen végzett jógagyakorlatok mellett decemberben az alábbi egészségmegőrző tippeket ajánlja az Ájurvéda és a népi gyógyászat:



TEA:

Teakeverék inhalálásra: bodza, kakukkfű, cickafark, menta és kamilla. Fogyasztásra: apróbojtorján, menta, lándzsás útifű, szurokfű.




Fűszer:

SZEGFŰSZEG

Antiszeptikus hatású fűszer, görcsoldó, csillapítja a fogfájást. Olaja jó a gombásodás ellen és sebfertőtlenítésre. Segíti a szülést és afrodiziákum is. Gyümölcslevek, kompótok, befőttek és mézeskalács fűszerezésére is kiváló.




Havi kihívás a testnek és léleknek: Fogyassz minden reggel gyógynövényteákat, illetve frissen facsart leveket.

Újúlj meg! Próbálj ki minden héten valami újat, amit még sohasem próbáltál! Tanuld meg egy úgy étel elkészítését, tanulj meg egy új jógapózt, vagy egy új mozgásformát. Tanulj egy új nyelv alap kifejezéseit, próbáld ki magad egy új sportágban, vagy menj el egy olyan helyre ahol még sohasem jártál.


SZEMEK

Ebben a hónapban fordíts nagyobb figyelmet a szemeidre! Íme egy hatékony kineziológiai gyakorlat, amely segíthet a látást javítani és felfrissíti a fáradt szemeket. Rendszeres monitornézés esetén pedig ajánlott minden nap akár többször is elvégezni.

Tedd a két mutatóujjadat a a fejed hátsó részén lévő tarkódudorra, és körkörös mozdulatokkal masszírozd meg. Közben végezz 10 lassú szemkörzést jobbról balra, majd balról jobbra. Próbáld úgy a körzést, hogy folyamatos legyen a mozgás, ne "ugráljon" a tekinteted. Láss mindent magad előtt.


HAVI KÚRA

Kiválóan áttisztítja a vér-és nyirokrendszert. Akár negyedévente megismételhető.

3 napos citruskúra: Délelőtt csak gyümölcsöt együnk, majd jöhet egy könnyű nyers ebéd, délutántól pedig 2 dl-es adagokban fogyasszuk el a citrusfélék frissen facsart levét (3-3 dl narancs-, grépfrút-és citromlé keverékét).


Egy másik, böjttel együtt járó 3 napos változat:

  • első nap: hashajtás (ehhez igyunk meg éhgyomorra glaubersós oldatot).

  • mindhárom napon igyunk meg citruslé keveréket az alábbiak szerint:

  1. 1 l narancslé felhígítva 2 l forrásvízzel

  2. 2 db lédús citrom leve

  3. 4 db grépfrút átszűrt leve

Ez a napi adag, amelyet napközben félóránként 2 dl -es adagokban fogyasszunk el. A frissen facsart citromlének magas a C-vitamin tartalma, antibakteriális, és immunerősítő hatású, máj-és vértisztító. A grépfrút leve B-,C-,E-, és K-vitaminban, kalciumban és foszforban gazdag, hatóanyagai erősítik a hajszálerek falát. A frissen facsart narancslében A-,B-,C-, és K-vitamin, foksav és több mint 14-féle aminosav található. Jót tesz a szívnek és a tüdőnek, valamint szintén erősíti a hajszálereket.



További egészség tippek:
  • Kerüljük az aszalt, szárított, puffasztott, pelyhesített és füstölt túlsózott és pirított ételeket.

  • Együnk sok meleg, lédús ételt: leveseket, kásákat, főzelékeket.

  • Igyunk sok folyadékot! Felnőttek esetében, akik legalább egy héten három alkalommal sportolnak (mozognak): 20 testsúlykilogrammonként 1 liter folyadék ajánlott egy nap.

  • Végezzünk olajos masszázsokat, melegítő terápiákat (szauna, gőz, otthon fél óra forróbb fürdő), ezeket hetente kétszer is ajánlott végezni.

  • Belső "olajozás" Ájurvédikus vegetáriánus recept: reggel éhgyomorrés vacsora előtt üres gyomorra együnk meg 1-1 teáskanálnyi keserű ghít (a ghí készítésének receptjét lásd az oldal alján). Elkészítése egyszerű: 10 dkg vajból ghít készítünk és keverjünk el benne 1-1 evőkanál gyömbérport és ezerjófüvet.


Decemberben ezeken kívül tegyünk többet a lelki békénkért is:
  • Amikor csak lehet, meditáljunk a lelki nyugalmunkért,

  • legyünk türelmesek, kommunikáljunk békésen,

  • uralkodjunk a sóvárgásainkon,

  • ne veszítsük el a nyugalmunkat,

  • kerüljük minden téren a túlzásokat,

  • váljon szokásunkká a jóra való törekvés, és kerüljünk el minden rosszat,

  • segítsünk másoknak akár fizikailag, akár jó tanácsokkal


Ghí (tisztított vaj) készítése: A vajat közepes-lassú tűzön megolvasztjuk (nem keverjük meg!), felforraljuk, ezáltal a tejfehérje és a tejcukor kiválik. Az olvadt vaj tetején hab jelenik meg, az aljára pedig lesüllyed a fehérje. A habot óvatosan leszedjük a tetejéről. Ha a lehető legtisztább eredményt akarjuk elérni, akkor a szűrőt egy sajthálóval vagy törlőpapírral béleljük ki, és óvatosan, lassan csorgassuk bele a tiszta zsiradékot, a fehér réteget hátrahagyva az edényben.


JÓ EGÉSZSÉGET!

yogagena.hu

bottom of page