top of page
Szerző képeYogArena

KÚRÁK-és TERÁPIÁK az Ájurvéda ajánlása szerint


A terápiás javaslatok célja: optimalizálni az emberi szervezet ideális működését. Ebben a BLOG-ban néhány könnyen kivitelezhető, hétköznapi, illetve könnyen beszerezhető alapanyagokból írom le az Ájurvéda javaslatait:





AGY: A mandula olyan anyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az idegrendszert. Indiában a gyerekeknek minden este egy pohár magvakkal teleszórt tejes italt fogyasztanak el.


FEJFÁJÁSRA (MIGRÉN): Minimum 40 napig kell csinálni az alábbi kúrát:

Minden reggel éhgyomorra együnk meg egy meghámozott, kicsumázott édes almát (jonatán, jonagold) kissé megsózva (himalája só vagy kősó).


LÁZ: Miután hagytuk egy kicsit hatni a lázat, kizárólag a csuklókra és a bokákra tegyünk vizes borogatást, a homlokra SOHA! Magas láz esetén nyakra, extrém esetben testre tegyük a borogatást!


STRESSZ: Az ashwagandha egy adaptogén gyógynövény, szedését nem lehet túladagolni. Ha mégis telítődik vele a szervezet, akkor aluszékonyabbik leszünk, ebben az esetben szüneteltessük a szedését. Ashwaganda kapszulát gyógynövényboltokban tudunk vásárolni.


FÜL és ORR: A mustármagolaj antibakteriális, antivirális, gombaölő, így a nyálkahártya karbantartására van jótékony hatással. Ha már kialakult fertőzés van jelen a szervezetbe, arra is tökéletes, természetes megoldás. Heti egy két alkalommal kenjünk fel az orrba és a fülbe a mustármagolajból.


SZÁJÜREG, FOGAK: A fogmosáson és a nyelvkaparáson (lepedékmentesítés) túl, hetente legalább egy alkalommal "rágjunk olajat" (tiszta, hidegen sajtolt szezámolajat):

  • fogérzékenységre,

  • aftásodásra,

  • ínysérülésre, ínyérzékenységre,

  • fogkő ellen

  • fogszélek visszaerősítése érdekében (6 hét alatt látható eredmény)

Vegyünk annyi olajat a szánkba, mint amikor öblögetünk és legalább 8-10 percig "rágjuk". Amikor kiköpjük az olajat, fehéres-sárgás színű lesz, ez így van jól.


SZEMEK: A szemeinket is hetente olajozzuk (hidegen sajtolt szezámolajjal vagy mustármagolajjal) úgy, hogy húzzuk végig az alsó szemhéjunkon az olajos mutatóujjunkat (a szem belső sarkától a külsőig, miközben kissé lefelé húzzuk). Így beolajozzuk a könnycsatornánkat.



HAJ: Tudod, hogy mitől olyan gyönyörű erős az indiai nők haja? A recept végtelenül egyszerű: heti 1-2 alkalommal masszírozzuk át a fejbőrünket és a hajunkat kozmetikai tisztaságú kókuszolajjal (Herbáriában is kapható kozmetikai alapanyagként). Még jobb, ha éjszakára hagyjuk rajta az olajat és reggel mossuk meg a hajunkat. Ilyenkor persze muszáj sapkában aludni. Minden esetre, ha nem is egész éjszakára, de néhány órán keresztül érdemes rajta hagyni a hajunkon az olajat. A kókuszolajos hajápolásnak köszönhetően helyreáll a fejbőr egészséges hidratáltságát.

Hajvégek ápolására az Ájurvéda ricinusolajat ajánl. Amelyet szintén érdemes néhány órán keresztül a hajvégeken hagyni.


BŐR, ARCBŐR: Használjuk belsőleg a NEEM-et, amely egy kozmetikai iparban is használt gyógynövény. Herbáriákban kapható, szedése a tasakon javasoltak alapján legalább negyven napig, vagy amíg a bőrprobléma meg nem szűnik.


TOROK: Torokfájás esetén naponta többször öblögessünk sós meleg kurkumás vízzel.



NYAK, GERINC, VÁLLAK, ÍZÜLETEK: A rendszeres Hatha- jóga gyakorlása csodákat tesz az ízületeinkkel, még akkor is, ha a filozófiájában nem merülünk el.

Használjuk az alábbi olajos keveréket, és naponta 2-3 alkalommal masszírozzuk be a bőrünkbe a problémás területen:


  • szezámolaj

  • mogyoróolaj (helyettesíthető olívaolajjal)

  • ricinusolaj (maximum a keverék 33 %-át tegye ki)

Keverjük össze egyenlő arányban. Jótékony hatással van az ízületi kopásokra, ínhüvelyre, csontszövet problémákra, mély vágások begyógyulására.

Ízületi regenerációra, csontritkulásra és meszesedésre belsőleg ajánlott a tömjénfa Boswellia serrata gyantája.













bottom of page