top of page
Szerző képeYogArena

Különféle jógairányzatok

Ismerd meg a fontosabb és ismertebb jógairányzatokat!


Hatha jóga


Ez a legismertebb irányzata a jógának, amelynek célja a teljes egyensúly megteremtése. Ebben az irányzatban általában mérsékelt ütemben, lépésről lépésre sajátítjuk el testtartások technikáját. Az órák felépítése oktatótól függően eltérhet, de sok esetben tartalmaznak különböző légzéstechnikákat (pránájama) , relaxációt, meditációt, esetleg mantrázást (közös rövid éneklés). Az órák jellege statikus, az ászanákat hosszabb ideig tartjuk ki. A Hatha jóga ideális teljesen kezdők számára (erősít és hajlékonnyá tesz) és nagyon hatékony haladóknak is mert a hosszú kitartásokkal vezet el a koncentráción keresztül a meditációig.


Ashtanga / Astanga / Astánga jóga 


Az astanga egy dinamikus jógafajta (haladó szinten rendkívül akrobatikus) amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. Emiatt különbözik más jógafajtáktól, hogy itt a testtartásokat mindig ugyanabban a sorrendben kell végezni. Ezt sokan azért kedvelik mert a légzésre és a pózokra figyelve állandóan ugyanazokat a pózokat gyakorolva teljesen ki tudnak kapcsolódni illetve mert nagyon könnyedén lehet követni a folyamatos fejlődést. A legtöbb stúdióban az első sorozatot tanítják, de haladóknak a második (vagy későbbi) sorozatot oktató órákkal ia találkozhatunk. Az órákon az oktatók gyakran szanszkritul hangosan számolnak.


Vinyásza jóga / Vinyásza flow / Flow jóga / Slow flow


A fenti elnevezések közül bármelyikkel találkozhatsz de gyakorlatilag mind ugyanarra a szabadabb jógairányzatra vonatkoznak, amelyben az ászanákat nem állandó sorozatokban gyakorolják, hanem egy bizonyos témára (méregtelenítés, elengedés stb.) vagy testrészre (mellkasnyitó flow, csípőnyitás stb.) vagy energiaközpontra (szív csakra, gyökér csakra stb.) fókuszálja. A vinyásza flow jóga is – akár slow flow, akár gyorsabb – egy dinamikus jógafajta ahol az ászanák viszonylag rövid ideig vannak kitartva és az átkötésekkel egy kreatívabb, szabadabb flow születik. Természetesen itt is az a cél, hogy a test mozgását a légzéssel összehangolva az elménket a gyakorlásra fordítsuk.


Dinamikus jóga / Power jóga / Vinyásza power hour


Ezzel az elnevezéssel gyakran lehet találkozni konditermek órarendjén. Lényegében ugyanaz mint a fenti vinyásza flow típus csak itt kicsit gyorsabbak a mozdulatok ezért a pulzusszámunk meg fog emelkedni. Továbbá az ilyen órákon az oktatók szeretnek fókuszálni a core, azaz a törzsizmok erősítésére. Egy igazi izzadós, jó értelemben kimerítő fajtája ez a jógának. 


Shivananda / Sivananda jóga


A Sivananda jóga a hatha jóga egyik tradícionális formája. Itt is mindig ugyanazokon a pózokon  (12 alap póz) megy keresztül a gyakorló. A Sivananda jóga gyakorlatok fontos hangsúlyt fektetnek a relaxációra és a jóga légzésre. Nagyon jó választás teljesen kezdőknek is, mivel ugyanazokon a pózokon keresztül ismerkedhetnek meg a jógával. 



Yin jóga


Mind közül a legpihentetőbb és leglassabb jógairányzat. Azonban olyan változásokat tud hozni, amelyet más jógafajta lehet hogy nem. Az egyik legjobb dolog benne, hogy olyan mély elmélyülést ad, hogy segít azoknak akik úgy gondolják képtelenek befelé fordulni és kikapcsolni az állandóan kattogó gondolatokat. Az ilyen órán főként ülő és fevő pózokat szoktak végezni legalább 3 percen át, de sokszor 5 vagy akár 10-20 percen keresztül. Így nemcsak egy-egy izomcsoportot nyújtunk meg hanem fellazítjuk a mélyebben fekvő szöveteket is. Ez a jógafajta nagyon jó kiegészítése a dinamukusabb jógairányzatoknak és valóban megtanít a jelenben lenni.


Kundalini jóga


Ez egy spirituálisabb jógafajta, ezért szokták gyakran a tudatosság jógájának hívni. Egyszerű technikákból áll ezért bárki gyakorolhatja, legyen akár teljesen kezdő.  Itt a test átmozgatásán kívül intenzív légzésgyakorlatokkal lehet finom tudatállapotváltozást előidézni. Az ilyen órákon nagy szerepet kap a mantrázás és meditáció. 


IYENGAR jóga


Az Ashtanga mind a nyolc aspektusát lefedi, és a helyes testtartásra összpontosít.

Különböző eszközök – támasztékok, hevederek, takarók – állnak a jógázó rendelkezésére a testerősítő gyakorlatokhoz.

Nagy hangsúlyt kapnak az álló pózok, melyeket gyakran sokáig kell kitartani.

Célja az erősítés, helyes testtartás elérése, javítja az egyensúlyt, felgyorsítja a sérülések utáni rehabilitációt, erősít.

Tökéletes a kezdőknek, akik pontosan, helyesen szeretnék kivitelezni a pózokat, vagy épp sérüléssel, egyensúlyi problémával küzdenek.


Bikram jóga


Nevezik forró jógának is,

ugyanis 37-40 fokos környezetben gyakorolják.

Egy általában 26 pózból álló sorozat, mely elősegíti az izzadást és ellazítja az izmokat.

Célja az izomnyújtás és a méregtelenítés.

Tisztítja a testet, javítja a rugalmasságot.

Kezdők és haladók is választhatják.

a jóga minden részletre kiterjedő módszere.

A fitnesz minden elemét tartalmazza: izomerő, izom állóképesség, keringési rugalmasság, testsúly csökkentés.

Alapítója, Bikram Choudhury olimpiai aranyérmet szerzett súlyemelésben. Bishnu Ghosh tanítványa volt. Ez az egyetlen jóga típus, amely melegített környezetben zajlik.



Speciális jóga típusok


Gerinc jóga


Ezen a típusú jógaórán célzottan gerincre ható gyakorlatokat végzünk. Már-már tornaóra jellege miatt hasonlít a gyógytornához, ám fontos szerepet játszik benne a légzés, ezért a mozdulatokat légzésszinkronban végezzük. Tökéletes kiegészítése bármely jógatípusnak, főleg, ha valamilyen mozgásszervi panaszokkal küzdünk.


Sup jóga


A nyári jógázás örömeit élhetjük meg ebben a jógatípusban, hiszen a jógapózokat a vízen egy sup-on kell kivitelezni. Mindamellett, hogy kihívás egyensúlyozni a víz tetején egy folyton mozgó deszkán, vicces, ha belepottyanunk a vízbe.




Senior jóga , 50+jóga/torna


Ez az óratípus kedvező az idősebb korosztály számára, hiszen figyelembe veszi az időskori panaszokat és igényeket.

Azok is elkezdhetik, akik még soha nem jógáztak. Oktatótól függően, de ugyanúgy tartalmazhat az óra légzőgyakorlatokat és meditációt is, mint egy általános jógaóra.



Kismama jóga


A várandósság 14. hetétől gyakorolható jógatípus, amely során a kismama felkészül a várandósság testi-és lelki változásaira, illetve a szülésre. A speciális légzőgyakorlatok segítenek maximálni a tüdőkapacitást, és megtanulható általuk a légzés (energia) irányítása, a kisbaba megszületésének segítésére. A relaxáció során elmélyítjük a mama és a baba kapcsolatát.


Gyermek jóga


A gyerekjóga egy olyan érzelemközpontú mozgásforma, amelynek minden egyes pillanatát átszövi a mese és a játékosság. Célja a gyerekek mozgásigényének kielégítése, érzelmi intelligenciájának fejlesztése. A rendszeres gyerekjóga foglalkozások testi, lelki és szellemi szinten egyaránt megalapozzák a gyerekek egészséges életét, segítenek a feszültség, a stressz és az elfojtott érzelmek oldásában, erősítik az immunrendszert, növelik a vitalitást.

A gyerekjógának fontos szerepe van:

  • a mozgásfejlesztésben

  • a percepciófejlesztésben

  • a testséma fejlesztésben

  • a verbális fejlesztésben

  • a memória fejlesztésében

  • az érzelmi fejlesztésben

  • a figyelem fejlesztésében

  • az intellektuális fejlesztésben

  • a gondolkodási képességek fejlesztésében


Aerial jóga


Aerial Yoga órákon, ahogyan a nevében is szerepel a levegő és egy hevederrel felfüggesztetett úgynevezett yoga hammock (függőágy szerű jóga eszköz) segítségével végezzük a már jól ismert ászanák, gyakorlatok verzióit. Maga az eszköz, egy nagy teherbírású, ám rugalmas selyem vagy műszálas anyag, amely egyrészről támasztékként szolgál, más részről pedig a hajlékonyságot segít fokozni. Illetve egy-egy olyan gyakorlat elvégzésében segít, melyet önállóan nem tudnánk még elvégezni. Növeli a hatékonyságot mind az erőnlét mind a hajlékonyság fejlesztésben.



Az itt felsorolt jógairányzatok és jógatípusokon túl, még számtalan irányzat létezik, melyek csupán abban különböznek, hogy mindegyik más-más úton közelíti meg a jóga végcélját, az önmegvalósítást.


YogArena®

bottom of page