RAKOTT "TÖLTÖTT" KÁPOSZTA
Hozzávalók:
150 gramm füstölt tofu apró kockákra vágva, kevés olajon ropogósra pirítva
1 fej vöröshagyma (külön megpirítjuk)
5 gerezd fokhagyma (a vöröshagyma pirítás közben megfuttatjuk az olajon)
100 gramm füstölt vegán rúd "gabona kolbász" (Herbáriák vagy Tesco hűtőpultjaiban találod)
500 gramm borsó protein granulátum (a tasakon lévő leírás szerinti vízben puhítjuk)
1/2 ek sűrített paradicsom
2 tk fűszerpaprika
só, bors
1 tk őrölt kömény
2 tasak előfőzött zacskós rizs
300 ml víz
1 kg vágott savanyú káposzta
450 gramm Dr. Oetker vegán tejföl
Elkészítés: a lepirított füstölt tofut, a lepirított vöröshagymát a fokhagymával, a puha borsóproteinnel, a sűrített paradicsomszószt, fűszerpaprikát, sót, borsot, köményt, a megfőtt rizst alaposan összekeverjük.
A sütőtál aljára teszünk egy réteg savanyú káposztát, rá a fenti rizses keverék felét, és arra egy réteg felkarikázott gabonakolbászt. Majd jöhet egy újabb réteg savanyú káposzta, a maradék rizses keverék, ha maradt akkor a gabonakolbász, végül egy újabb réteg savanyú káposzta, a tetejére pedig a vegán tejföl.
Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt, 180 fokon sütjük, majd grill fokozaton addig pirítjuk, amíg a tejföl a tetején szép barna nem lesz..
Megjegyzés: a borsóprotein granulátum helyettesíthető főtt hajdinával, vagy főtt bulgurral is! A savanyú káposzta pedig normál fejeskáposztával, de akkor a leveleket forró vízben puhára főzzük és a vastag levélközép részt vágjuk ki.
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
Hozzávalók:
800 g sütőtök
50 g növényi vaj
1 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
0.25 db szerecsendió
1 cm-nyi friss gyömbér
800 - 1000 ml zöldségalaplé vagy víz
1 ek frissen facsart citromlé
A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután kivesszük, és leszedjük a héját.
Egy lábasban a vaj és olaj keverékén üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük szerecsendiót és a gyömbért, majd egy picit lepirítjuk. Rárakjuk a sütőtökpürét, vagy a maradék sült sütőtököt, felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd leturmixoljuk. Végül egy kis citromlevet teszünk bele, és pirított tökmaggal tálaljuk.
MANDARINOS KRÉMES DESSZERT
14 g agar-agar
60 g cukor
1l növényi tej (zab vagy szója)
5 db mandarin
150 ml növényi zab vagy szója tej
130 g étcsokoládé
40 g cukor
8 g agar-agar
25 g kakaó
Tegyük az edénybe a 14 g agar-agart és a cukrot (60g). Öntsük rá az 1 liter tejet és alaposan keverjük össze, majd forraljuk fel, közben folyamatosan kavarjuk kézi habverővel. Hámozzuk meg a mandarinokat, és vágjunk le egy műanyag palack tetejét a kiöntő nyílásnál. Tegyük pár kanállal a tejes masszából a műanyag palack aljába és az első mandarint szúrjuk egy hurkapálcára és így a többi mandarint is. Öntsük a tejes masszát és a mandarinokra a műanyag palackba egészen addig amíg el nem lepi a mandarinokat a massza minden irányból.
Tegyük a műanyag palackot a mandarinokkal és a masszával kb fél órára a hűtőbe, amíg meg nem dermed, majd vágjuk le óvatosan a hengerről a műanyag palackot.
Daraboljuk össze az étcsokoládét, tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a 40 g cukrot és a 8 g agar-agart. Öntsük hozzá a150 ml tejet, folyamatos keverés mellett forraljuk fel, és még langyosan öntsük a mandarinnal töltött hengerünkre. Tegyük hűtőbe fél órára. Amikor a csoki megdermed szeletelhető.
Megjegyzés: A 14 gramm agar-agar a normál 1,5 %-os tejhez ajánlott. A növényi tejhez, attól függően, hogy milyen sűrű a tej, lehet, hogy picit több agar-agar fog kelleni.