top of page
Szerző képeYogArena

Karácsonyi vegán menü




RAKOTT "TÖLTÖTT" KÁPOSZTA

Hozzávalók:

  • 150 gramm füstölt tofu apró kockákra vágva, kevés olajon ropogósra pirítva

  • 1 fej vöröshagyma (külön megpirítjuk)

  • 5 gerezd fokhagyma (a vöröshagyma pirítás közben megfuttatjuk az olajon)

  • 100 gramm füstölt vegán rúd "gabona kolbász" (Herbáriák vagy Tesco hűtőpultjaiban találod)

  • 500 gramm borsó protein granulátum (a tasakon lévő leírás szerinti vízben puhítjuk)

  • 1/2 ek sűrített paradicsom

  • 2 tk fűszerpaprika

  • só, bors

  • 1 tk őrölt kömény

  • 2 tasak előfőzött zacskós rizs

  • 300 ml víz

  • 1 kg vágott savanyú káposzta

  • 450 gramm Dr. Oetker vegán tejföl

Elkészítés: a lepirított füstölt tofut, a lepirított vöröshagymát a fokhagymával, a puha borsóproteinnel, a sűrített paradicsomszószt, fűszerpaprikát, sót, borsot, köményt, a megfőtt rizst alaposan összekeverjük.

A sütőtál aljára teszünk egy réteg savanyú káposztát, rá a fenti rizses keverék felét, és arra egy réteg felkarikázott gabonakolbászt. Majd jöhet egy újabb réteg savanyú káposzta, a maradék rizses keverék, ha maradt akkor a gabonakolbász, végül egy újabb réteg savanyú káposzta, a tetejére pedig a vegán tejföl.

Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt, 180 fokon sütjük, majd grill fokozaton addig pirítjuk, amíg a tejföl a tetején szép barna nem lesz..


Megjegyzés: a borsóprotein granulátum helyettesíthető főtt hajdinával, vagy főtt bulgurral is! A savanyú káposzta pedig normál fejeskáposztával, de akkor a leveleket forró vízben puhára főzzük és a vastag levélközép részt vágjuk ki.





SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

Hozzávalók:

  • 800 g sütőtök

  • 50 g növényi vaj

  • 1 ek olívaolaj

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • só, bors

  • 0.25 db szerecsendió

  • 1 cm-nyi friss gyömbér

  • 800 - 1000 ml zöldségalaplé vagy víz

  • 1 ek frissen facsart citromlé

A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután kivesszük, és leszedjük a héját. 

Egy lábasban a vaj és olaj keverékén üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük szerecsendiót és a gyömbért, majd egy picit lepirítjuk. Rárakjuk a sütőtökpürét, vagy a maradék sült sütőtököt,  felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd leturmixoljuk. Végül egy kis citromlevet teszünk bele, és pirított tökmaggal tálaljuk.



MANDARINOS KRÉMES DESSZERT


  • 14 g agar-agar

  • 60 g cukor

  • 1l növényi tej (zab vagy szója)

  • 5 db mandarin

  • 150 ml növényi zab vagy szója tej

  • 130 g étcsokoládé

  • 40 g cukor

  • 8 g agar-agar

  • 25 g kakaó


Tegyük az edénybe a 14 g agar-agart és a cukrot (60g). Öntsük rá az 1 liter tejet és alaposan keverjük össze, majd forraljuk fel, közben folyamatosan kavarjuk kézi habverővel. Hámozzuk meg a mandarinokat, és vágjunk le egy műanyag palack tetejét a kiöntő nyílásnál. Tegyük pár kanállal a tejes masszából a műanyag palack aljába és az első mandarint szúrjuk egy hurkapálcára és így a többi mandarint is. Öntsük a tejes masszát és a mandarinokra a műanyag palackba egészen addig amíg el nem lepi a mandarinokat a massza minden irányból.

Tegyük a műanyag palackot a mandarinokkal és a masszával kb fél órára a hűtőbe, amíg meg nem dermed, majd vágjuk le óvatosan a hengerről a műanyag palackot.


Daraboljuk össze az étcsokoládét, tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a 40 g cukrot és a 8 g agar-agart. Öntsük hozzá a150 ml tejet, folyamatos keverés mellett forraljuk fel, és még langyosan öntsük a mandarinnal töltött hengerünkre. Tegyük hűtőbe fél órára. Amikor a csoki megdermed szeletelhető.


Megjegyzés: A 14 gramm agar-agar a normál 1,5 %-os tejhez ajánlott. A növényi tejhez, attól függően, hogy milyen sűrű a tej, lehet, hogy picit több agar-agar fog kelleni.








bottom of page