top of page

Meditáció a gyerekeknek: Tényleg működik?

A gyerekeid felmásznak a falakra, visítoznak, és a testvéreikkel birkóznak? Bár ezek mind meglehetősen természetes viselkedésformák a kicsik számára, amikor a dolgok hevülni kezdenek, vagy eljön lecseng a nap, a meditáció lehet az az erőjáték, amelyet kerestél.



„De a gyerekeim soha nem fognak elég sokáig mozdulatlanul ülni ahhoz, hogy meditáljanak!” mondta minden szülő valaha. Persze, néha nehéz lehet rávenni őket, hogy összpontosítsanak, de a gyerekeknek is szükségük van arra, hogy részesüljenek az erős test-lélek kapcsolatból – az érzéseink, a testi tünetek és a viselkedésünk közötti kapcsolat. (pl. hogyan okozhat gyors, felületes lélegzetet a félelem). Ha bevezeted a gyerekeket a meditációba, segíthetsz nekik átvészelni a modern élet zaját és ritmusát, lelassítani és egészséges, élethosszig tartó szokásokat kialakítani.


Tehát milyen egyéb előnyökhöz juthatnak a gyerekek a meditációkból és az alvási vizualizációkból?


1. Az érzelmek szabályozása


Felnőttként (többnyire!) tudjuk, hogyan szabályozzuk az érzelmeinket – harapjuk a nyelvünket, elsétálunk ahelyett, hogy ütnénk, ne idegeskedjük túl, ha megértjük, hogy valami véletlen volt. A gyerekek még mindig kitalálják ezt a dolgot. A meditáció segíthet a gyerekeknek szabályozni érzelmeiket és csökkenteni az impulzív viselkedést azáltal, hogy megtanítja nekik a cselekvés és a reakció közötti fontos „szünet” vagy „állj meg és gondolkozz” pillanatot.

Ez viszont segíthet ellenállóbb gyerekek kialakításában – akik megértik, hogy rendben van szomorúnak lenni vagy kudarcot vallani, és akiknek megvan a készségük ahhoz, hogy összeszedjék magukat, és átgondolják, mit tegyenek ezután.



2. Csökkentett stressz és szorongás


A gyerekek ezt különböző módokon mutathatják meg, de ugyanúgy stresszesek és szoronganak, mint mi. A meditáció eszközöket ad a gyerekeknek ahhoz, hogy bármikor visszatérhessenek egy nyugodt és biztonságos térbe.

A megfelelő légzés – mély, egyenletes légzés, be- és kilégzés – az egyik legfontosabb eszköz, amit a meditáció kínál a gyerekeknek, és a mindennapi életben is hasznos. Amikor a gyerekek aggodalmat vagy haragot éreznek, megtanulhatnak megállni, és néhány mély lélegzetet venni, mielőtt reagálnának – ezt a képességet az elkövetkező években számtalanszor alkalmazni fogják.



3. Jobb fókusz


A meditáció gyermekekre gyakorolt hatásait vizsgáló kutatások kimutatták, hogy javítja a koncentrációt és meghosszabbítja a figyelem tartományát, miközben csökkenti a hiperaktív viselkedést. A meditáció és az éberség iskolai használatáról szóló tanulmányok azt is kimutatták, hogy csökkentheti a szorongást és javíthatja a memóriát. Tehát ha gondot okoz, hogy a gyerekek az otthoni iskolai munkájukra koncentráljanak, egy kis mozgás, majd a meditáció és a légzés nagy segítség lehet.



4. Eltereli a figyelmet a problémákról


Digitális világunk tele van zavaró tényezőkkel, és az állandó ugrálás a különböző képernyők, hangok és gondolatok között azt jelenti, hogy gyakran képtelenek vagyunk összpontosítani. Ezt „majomelmének” nevezik. A meditáció segít visszahozni a gyerekeket a jelen pillanathoz és egyetlen gondolati pályához, megszelídítve a majmot.

Ez nem csak a digitális eszközökről való leválasztásról szól. A kis problémák nyomasztónak tűnhetnek a gyerekek számára – ha egy pillanatra megszabadulnak az aggodalomtól, egy kis perspektívát kaphatnak, és visszaszerezhetik gondolataik uralmát.



5. Lehetőség a pihenésre


A gyerekeknek van energiájuk elégetni, de a testükhöz hasonlóan az elméjüknek is időre van szüksége a pihenésre. A meditáció segíthet megtanítani nekik a csendes idő értékét – kreativitásuk (megmozgatja a képzeletüket), függetlenségük és magabiztosságuk (ráébredve, hogy szembe tudnak nézni a kihívásokkal és önállóan is megtehetnek dolgokat), érzelmeik (elkerülik az összeomlást) és összpontosításuk miatt. Ráadásul pihenést ad a szülőknek!



6. Fokozza a fizikai egészséget és a hangulatot


Ahogy a meditáció segít a felnőtteknek csökkenteni a stresszt, erősíti az immunitást és enyhíti a fejfájást vagy a gyomorpanaszokat, ugyanúgy képes a gyerekekre is. És mindannyian tudjuk, hogy a fáradt gyerek nyűgös gyerek – az alvásvizualizációk segíthetnek lerövidíteni a szülő és gyermek közötti lefekvés előtti kötélhúzást, és elősegíthetik a mélyebb, pihentetőbb alvást. A jobb alvás pedig csökkenti a stresszt. Ez egy gyönyörű kör.



7. Javított öntudat


Amellett, hogy segít a gyerekeknek megbirkózni az olyan érzelmekkel, mint a szomorúság és a düh, a meditáció növelheti önbecsülésüket és öntudatukat, segítve őket abban, hogy boldogabbak legyenek, jobban kontrollálják magukat és magabiztosabbak legyenek önmagukban. És ha a gyerekek jobban kötődnek önmagukhoz, sokkal valószínűbb, hogy kapcsolatot éreznek és empátiát mutatnak másokkal.





Ez az egész jól hangzik, igaz? De hogyan kellene rávenni a gyerekeket, amikor nem hajlandók nyugodtan ülni, vagy feladni iPadjüket egy kis meditációért?


  • Először is, ne csak játssz, majd sétálj el – tedd a meditációt olyan tevékenységgé, amelyet szülőként és gyermekként közösen végzünk.

  • Ezután mutass példát. Ha még nem tette meg, építs be meditációkat a napjába. Ha állandóan izgulsz és stresszes vagy, a gyerekeid ugyanazt az energiát fogják felvenni. Ahogy a gyerekek látják, hogy aktív vagy, és szeretnének részt venni az edzéseken, ők is érdeklődni fognak iránta.

  • A meditáció után szánj időt a gondolkodásra, és beszéld meg gyermekeiddel. Ha ez egy kedvesség meditáció volt, megkérdezheted, hogy kinek küldték a szeretetüket és miért. Vagy megbeszélheted velük, hogy milyen megnyugtató volt a légzésük, és hogyan lehet hasznos hasonló légzés, amikor legközelebb idegesek lesznek. Előzetesen arról is beszélhetsz, hogy miért most jó az alkalom a meditációra, és hogyan segíthet ez nekik.

  • Meditálj, ahogyan ők szeretnék – nincs jó vagy rossz módja ennek. Nem kell becsukniuk a szemüket vagy lefeküdniük. Lehet, hogy magukkal akarják vinni a mackójukat, vagy meg kell nézniük valamit. Lehet, hogy interakcióba lépnek, vagy csendben hallgatnak. Keresd meg a boldog meditációs terüket (amely tényleges fizikai hely lehet a házában), és menj velük.

  • Türelemmel. A gyerekek mocoroghatnak, felkelhetnek vagy elzavarhatják a figyelmedet – csak emlékeztesd őket, hogy összpontosítsanak és lélegezzenek. Rendszeres gyakorlással ellazulnak benne.

bottom of page