top of page
Szerző képeYogArena

Mi a jóga?


A jóga sok ezer éves hagyománya Indiából származik. A jóga folyamata rendkívül összetett, ám mégis segítséget nyújt mindenki számára a testgyakorlatokkal (ászanák) és relaxációs, meditációs technikák által megőrizni vagy helyre állítani a testi és lelki egyensúlyt. Gyakorlataival a testet fiatalon tartja, növeli az életerőt, de mindezek mellett szellemi és lelki tudomány is. A jóga valójában egy életmód, az önfejlesztés legősibb módszere, amely új távlakot nyit az egészség, harmónia, béke, stresszmentes élet felé.

Másrészt pedig az önmegvalósítás útja is, melyen az ember elindulhat élete legizgalmasabb utazására.



Általában egy, az önmegvalósítás útján elinduló jógi elsőként az ászanákkal ismerkedik meg. Megtapasztalja, hogyan válik a teste egyre alkalmasabbá a meditációra. A jóga célja az anyagi fájdalom megszüntetése által a lelki boldogság elérése.

A jóga kedvező hatásai révén elérhetjük a gondolataink, vágyaink és az elménk működésének tisztulását. Feloldódnak és eltűnnek az aggodalmak, erősödik a hitünk egy "felső tervben", melynek mindannyian a részesei vagyunk.


Sokan mutatják be a jógát a vallásosságtól független rendszerként, mert manapság a "vallásosság" nem túl népszerű fogalom, ám a jóga folyamatai valójában elválaszthatatlanok a vallástól. A különböző jógarendszerek, a jóga végcéljaként Isten megismerését tűzik ki. Így a Bhagavad-gítá az egyik legfontosabb jógával foglalkozó szentírás, amely nagyon mély filozófiai, teológiai és spirituális mondanivalót hordoz. Védikus szentírások alatt a négy Védát, az Upanisadokat, a Puránákat, Itihászákat értjük. A Jóga-szútra pedig a jóga alapvető tanításait összegző mű.


A jógában minden mindennel kapcsolatban áll, de az egész rendszer minden egyes része ugyanazt a célt szolgálja: az önmegvalósítást. A jóga megismerésével tehát olyan eredmény érhető el, melyet nem korlátoz sem a tér, sem az idő, sem az elmúlás.


A jóga szó kapcsolatot, összekapcsolódást jelent minden létező forrásával: Istennel. Széles körben használt jelentése pedig az elme összpontosítása, megfegyelmezése, amely által az ember képes a lényegtelen dolgok figyelmen kívül hagyására. Így a jóga célja aszerint "változhat", hogy egy tanító melyik jelentését hangsúlyozza. Vannak akik a jóga technikai, vagy teisztikus, míg mások a fizikai aspektusait tekintik fontosabbnak.


Összefoglalva a jóga szó olyan folyamatra utal, amelyben az ember a teste és az elméje szabályozása által megpróbálja megismerni saját eredeti önvalóját és a Legfelsőbb Személyt, Istent. E folyamat testi, mentális és transzcendentális aspektusai által az ember megtanul különbséget tenni a múlandó anyag és a transzcendentális örök lélek (és transzcendentális világ) között.




Forrás: Dr. Tóth-Soma László, Bevezetés a meditáció elméletébe és gyakorlatába, Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 2017.






bottom of page