top of page
Szerző képeYogArena

Relaxáció vagy meditáció


Ismerd meg a relaxáció és meditáció közti különbségeket és hasonlóságokat!






  • Relaxáció: A relaxációt a fizikai testgyakorlás után végezzük, a finomfizikai test ellazítása. Sokféle módszere van. A testet egy paraszimpatikus, alfa állapotba segítjük a relaxáció technikájával, létre jön egy ellazult mélyalfa állapot, amikor a test regenerálódni képes.

  • Meditácó: Mindig ülve végezzük. Célja, hogy az energia elkezdjen fölfelé áramlani a Szusumna-nádin (a gerinc mentén húzódó fő energia csatornán). A meditáció végső célja, hogy elérjük az Istenivel való egyesülést.

A relaxáció elősegíti azt, hogy megtanuljunk meditálni. A relaxáció végsősoron az érzékek visszavonásának egy állomása. A jóga-ászanák (testgyakorlatok) után tovább mélyítjük az ellazulást relaxációval, a test és az érzékek lecsendesítésével.

A relaxációval egy mélyebb ellazult, öngyógyító állapotba kerülünk. Ezek után érdemes elkezdeni meditálni, amely maga a csend.

Nagyon fontos, hogy a meditáció elkezdése előtt a helyes testtartással üljünk. Az ászana szó eredetileg kényelmes ülő testhelyzetet jelentett, a jóga-gyarkolatok többsége is eleinte ülőgyakorlat volt. Célunk, hogy egy belső csend jöjjön létre az elmében (ilyenkor nincs zene). A meditáció során a csendet tapasztaljuk meg. Ez a csendes üldögélés, a koncentrációból jön létre, és egyszercsak megtörténik maga a meditáció.

Azonosság a meditációban és a relaxációban:

  • mindkettő befelé segíti a figyelmet

  • mindkettő ellazítja a testet és az elmét

  • mindkettő relaxált állapotba segít

Különbség:

  • A relaxációt fekve végezzük, meditációnál ülünk

  • Relaxációban a fizikai testet is lazítjuk, visszavonjuk az érzékeket; a meditációban – az ellazult testtel – az elmét hagyjuk csendesedni és egyetlen dologra rögzítjük a figyelmünket.

  • Relaxációban alfa agyhullámok jellemzőek; meditációban váltakozhatnak az agyhullámok, de semmiképpen sem béta agyhullám jellemző.

A YogArena relaxációs hanganyagai segíthetnek megtanítani elmét elcsendesedni. Általuk megtapasztalhatod, a nyugalom és béke érzését. Gyakorolj kitartóan! Ha eleinte nem tapasztalsz változást, akkor se add fel, mert már néhány perc gyakorlással jelentős változások indulnak el. Ha észreveszed, hogy relaxáció közben a gondolataid elkalandoznak, akkor az már siker!

Amikor úgy érzed, hogy viszonylag hosszú ideig (2-3 percig) folyamatosan fent tudod tartani a figyelmed a relaxáció útmutatásain, akkor próbálkozz a csendes meditációval. Fontos, hogy az elmét nem legyőzni akarjuk, hanem a "barátunkká" tenni.


Kezdetben segíthet a gyertyaláng meditáció:

A Tratak vagy Trátaka-kriya gyakorlat – Gyertyaláng meditáció egyike a hat ősi tisztító gyakorlatnak (vagyis a Satkarma, szószerint „hat cselekedet” egyike), amelyeket a jóga ősi irata, a Hatha Jóga Pradípika is leír.


A tisztító hatás eléréséhez fontos, hogy maga a láng és a fény minél tisztább legyen, ezért sima fehér gyertyát kell használni, ami tiszta fénnyel ég. A láng szimbolikusan egyfajta tisztító tűz a szétszórt elmében kavargó és zaklató képeknek és gondolatoknak. A fény is szimbolikus: mivel megszünteti a sötétséget.

Ha könnyezni kezd a szemed, az segítheti a tisztulást, hiszen a könny felold, átmos, tisztít fizikai és mentális értelemben is. Ha kontaktlencsét viselsz, kontaktlencse nélkül végezd a gyakorlatot. Ha szemüveget hordasz, azt javaslom, vedd le a szemüveged. Ha valamilyen szemproblémád van (pl. műtét után, gyulladás esetén), kérd ki az orvosod véleményét!

Hamarosan az erről készült videót is megtalálod a YogArena videó kínálatában.





bottom of page