REGGELI:
Pekándiós, datolyás keksz
(Kb 10 db, elkészítési idő kb 10 perc + 15 perc sütőben)
HOZZÁVALÓK:
2 ek lenmagliszt
1⁄2 csésze (125 ml) hideg víz
2 csésze (200 g) aprószemű zab (vagy barna rizspehely vagy quinoa pehely
1 csésze (120 g) vegán vanília fehérjepor
1 tk sütőpor
1⁄2 tk őrölt fahéj
csipet só
1⁄4 csésze (30 g) pekándió durvára vágva
5 kimagozott puha datolya durvára vágva
1⁄2 csésze (150 g) mandulavaj (vagy más dióvaj)
1⁄4 csésze (60 ml) juharszirup (agavé vagy rizsmaláta szirup)
1⁄2 csésze (80 g) 70%-os étcsokoládé olvasztva
ELKÉSZÍTÉS:
1.
Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra/légkeveréses 170°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
2.
Egy kis tálban keverjük össze a lenmaglisztet és a vizet. Hagyjuk állni legalább 15 percig, vagy amíg gél nem képződik (ebből 2 len „tojás”).
3.
Keverjük össze a zabpelyhet, a fehérjeport, a sütőport, a fahéjat, a sót, a pekándiót és a datolyát egy nagy keverőtálban.
4.
Egy kisebb tálban keverjük össze a len „tojást” mandulavajjal és juharsziruppal. Jól keverjük össze, hogy alaposan összeálljon.
5.
A nedves hozzávalókat a szárazhoz adjuk és egy kanállal jól összedolgozzuk.
6.
Nedves kézzel formázz a keverékből 10 egyforma méretű golyót, és tegyük a tepsire. Vízbe mártott villával lapítsuk el kb 1 cm vastagra.
7.
Süssük a sütiket 12-15 percig, vagy amíg a felületük aranybarna nem lesz. Vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kivesszük a tepsiből.
8.
Olvasszuk fel a csokoládét a mikrohullámú sütőben 30 másodperces időközönként (vagy egy edényben, kevés forrásban lévő vízzel) kevergetve, amíg fel nem olvad.
9.
Az olvasztott csokoládét a sütikre csorgatjuk, és tálalás előtt hagyjuk megdermedni.
Legfeljebb 5 napig légmentesen záródó edényben, vagy 3 hónapig fagyasztva tárolható.
TÍZÓRAI
Barackos-gyömbéres smoothie
(egy adaghoz, elkészítési idő kb 5 perc)
HOZZÁVALÓK:
1 csésze (250 ml) növényi tej
1⁄4 csésze (30 g) vegán vanília fehérjepor
1 őszi barack, közepes vagy fehér vagy 2 db konzerv őszibarack
1 tk friss gyömbér reszelve vagy 1/4 teáskanál őrölt gyömbér fűszer
4-6 jégkocka (meleg időben)
ELKÉSZÍTÉS:
1.
Az összes hozzávalót simára és krémesre turmixoljuk, és azonnal tálaljuk. (Opcionális: szórjuk meg egy kevés őrölt fahéjjal vagy szerecsendióval a tálaláshoz.)
Megjegyzés: A fehérjepor vastagságától függően szükség lehet egy kis víz hozzáadására.
EBÉD
Fűszeres japán burger
(4 db-hoz elkészítési idő kb 40 perc)
HOZZÁVALÓK:
1 ek chia mag
2 ek víz
1 olívaolaj spray
4 teljes kiőrlésű/teljes kiőrlésű zsemle, közepesen (vagy gluténmentesen) pirítva vagy melegítve A burger pogácsához:
300 g kemény tofu jól lecsepegtetve
250 g csicseriborsó megfőzve (vagy konzerv)
2⁄3 csésze (60 g) csicseriborsóliszt vagy más tetszőleges liszt (pl hajdina)
1 ek sriracha szósz (chilis fokhagymás szósz)
1 ek szójaszósz (vagy tamari, ha gluténmentes)
3 tk miso paszta
só és bors, ízlés szerint Wasabi szósz:
1⁄4 csésze majonéz, csökkentett zsírtartalmú
2 tk wasabi paszta
2 tk szójaszósz (vagy tamari, ha gluténmentes)
2 tk citromlé Sárgarépa és gyömbér saláta
2 sárgarépa (közepes) julienre vágva
2 kígyó uborka julienre vágva
1 újhagyma vékonyra szeletelve
1 ek ecetes gyömbér reszelve
2 tk rizsborecet
1 tk szezámolaj
1 tk fekete szezámmag
ELKÉSZÍTÉS:
1.
Melegítsük elő a sütőt 220°C/légkeveréses 200°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
2.
A chia „tojás” elkészítéséhez keverjük össze a chia magot és a vizet, és hagyjuk 5 percig, hogy besűrűsödjön.
3.
A burgerkeverék összes hozzávalóját, beleértve a chia tojást is, tegyük egy robotgépbe, és dolgozzuk simára. Lassan adjuk hozzá a hajdinalisztet, amíg jól össze nem áll. Kivesszük és pogácsákat formázunk, majd meglocsoljuk olajjal.
4.
Egy tapadásmentes serpenyőt erős lángon felhevítünk, és mindkét oldalukon 2-3 percig sütjük a hamburgert. Tegyük át a tálcára, és tegyük a sütőbe 25 percre, hogy keményebb és ropogósabb hamburgert kapjunk.
5.
Ezzel egyidőben a feldarabolt zöldségeket összeforgatjuk rizsborral és szezámolajjal, majd félretesszük.
6.
Egy másik kis tálban keverjük össze a wasabi szósz hozzávalóit, tegyük félre.
7.
A pirított vagy felmelegített zsemle alsó felét megkenjük wasabi-szósszal, hozzáadjuk a hamburgert és a salátát, majd a zsemle másik felével megkenjük a tálaláshoz.
TÍZÓRAI
Fűszeres chia -puding málnával és pisztáciával
(2 adaghoz, elkészítési idő kb 5 perc + 30 perc)
HOZZÁVALÓK:
1⁄3 csésze (80 ml) növényi tej
1 narancs leve és héja
1⁄4 csésze (45 g) chia mag
1⁄4 csésze (30 g) vegán vanília fehérjepor
1⁄4 tk őrölt fahéj
1⁄8 tk őrölt kardamom
1⁄2 csésze (60 g) friss vagy fagyasztott málna
2 ek vegán natúr joghurt
12 pisztácia durvára vágva
2 tk agavé szirup (rizsmaláta szirup vagy juharszirup)
ELKÉSZÍTÉS:
1.
Keverjük össze a növényi tejet, a narancslevet, a chia magot, a vegán fehérjeport, az agavé szirupot és a fűszereket. Fedjük le és tegyük hűtőbe 20 percre, vagy egy éjszakára.
2.
Helyezzük a málnát egy kis tapadásmentes serpenyőbe közepes lángon, és főzzük 2 percig, amíg a málna kiengedi a levét, és összeesik. Vegyük le a tűzről.
3.
Keverjük jól össze a chia keveréket, hogy fellazuljon és osszuk el a poharak között. Rétegezzük a málnával.
4.
A tetejét leöntjük a joghurttal és pisztáciával, meglocsoljuk egy kevés agavé sziruppal, és a tálaláshoz megszórjuk a narancshéjjal.
VACSORA
Vegán Laksa
(2 adaghoz, elkészítési idő: 30 perc)
HOZZÁVALÓK:
90 g szárított lapos rizstészta
1⁄4 csésze (60g) laksa vagy miso paszta
350 g kemény tofu kockára vágva
2 csésze (500 ml) zöldségalaplé
1⁄4 csésze (65 ml) kókusztej (konzerv)
100 g brokkoli kis rózsákra vágva
1⁄2 csokor baby pak choy (150 g csokor) hosszában negyedekre vágva
1 lime
4 szál friss koriander durvára vágva
1 kis piros chili felszeletelve
ELKÉSZÍTÉS:
1.
A rizstésztát a csomag utasításai szerint főzzük meg. Lecsepegtetjük és félretesszük.
2.
Közben egy közepes serpenyőt közepes lángon felforrósítunk. Adjunk hozzá laksa vagy miso pasztát, és főzzük 1 percig, amíg illatos lesz. Adjuk hozzá a tofut, és időnként megkeverve főzzük 2-3 percig, amíg jól bevonódik, és éppen kezd ropogós lenni.
3.
Adjunk hozzá alaplét és kókusztejet, és forraljuk fel enyhén lassú tűzön.
4.
Adjuk hozzá a brokkolit és főzzük 3 percig, amíg a brokkoli enyhén ropogós lesz.
5.
Adjuk hozzá a pak choy-t, és főzzük 1-2 percig, amíg meg nem fonnyad.
6.
Tálaláshoz osszuk el a tésztát és a laksát a tálak között, facsarjuk rá a lime-ot, és szórjuk meg korianderrel és chilivel.