REGGELI
Süti és krém smoothie
(2 adag alapján, elkészítési idő kb 5 perc)
HOZZÁVALÓK
1 csésze növényi tej
1⁄2 csésze (125 ml) víz
1⁄2 csésze (60 g) vegán csokoládé fehérjepor vagy vanília ízű plusz 1 ek kakaópor
2 tk natúr mogyoróvaj (vagy más dióvaj)
1⁄2 teáskanál fahéjas fűszerkeverék, plusz a tetejére is fahéj
1 közepes banán szeletelve frissen vagy fagyasztva
1 evőkanál 70%-os étcsokoládé durvára vágva (plusz extra reszelék a tálaláshoz)
ELKÉSZÍTÉS
1.
Az összes hozzávalót magas fokozaton simára és krémesre keverjük. A fehérjepor vastagságától függően szükség lehet egy kis víz hozzáadására.
2.
Osszuk el a poharak között, és szórjuk meg egy kis extra fűszerrel, és reszelt csokoládéval.
TÍZÓRAI
Poharas répatorta
(2 adag alapján, elkészítési idő kb 15 perc)
HOZZÁVALÓK
2 kimagozott puha datolya
1⁄2 csésze (125 ml) növényi tej,
1⁄3 csésze (30 g) natúr zabpehely (vagy barna rizspehely vagy quinoa pehely, ha gluténmentes)
1⁄3 csésze (40 g) vegán vanília fehérjepor
1⁄2 tk fahéj
1 sárgarépa (közepes) finomra reszelve Tálaláshoz
2 ek vegán natúr joghurt
30 g dió durvára vágva
1 tk juharszirup (agavé vagy rizsmaláta szirup)
ELKÉSZÍTÉS
1.
Tegyük a datolyát egy kis tálba, és öntsük fel forrásban lévő vízzel. 5 percre félretesszük, hogy teljesen megpuhuljon.
2.
A lecsepegtetett datolyát növényi tejjel, zabbal, vegán fehérjeporral, fahéjjal és sárgarépával turmixgépben turmixoljuk, amíg majdnem sima, de még mindig kissé darabos állagú lesz. Ha a keverék túl sűrű, adjunk hozzá egy keveset a datolya áztatóvízből, a fehérjeportól függően.
3.
Osszuk el a poharak között, és hagyjuk állni 5-10 percig, vagy fedjük le és tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy másnap fogyaszthassuk.
4.
Tálaláskor tegyünk a tetejére a vegán joghurtból, dióval, és meglocsoljuk juhar-, vagy agavé sziruppal.
EBÉD
Tavaszi krémes tészta
(4 adag, elkészítési idő 60 perc)
HOZZÁVALÓK:
350 g durum tészta
1⁄2 csésze rukkolt saláta
Kesudió krém
1 csésze (120 g) nyers kesudió
1⁄2 csésze (125 ml) az áztatásból fenntartott víz
1⁄2 citrom leve
2 evőkanál sörélesztő pehely
2 gerezd fokhagyma
só és bors, ízlés szerint
Tavaszi szósz
1 olívaolaj spray
1⁄2 vöröshagyma szeletelve
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1⁄2 csokor (80g) spárga vágva
2⁄3 csésze (120 g) fagyasztott szemes bab kiolvasztva és hüvelyben
1 csésze (140 g) fagyasztott borsó kiolvasztva
ELKÉSZÍTÉS:
1.
A kesudiókrém elkészítéséhez tegyük a kesudiót egy tálba, öntsük fel forrásban lévő vízzel, és tegyük félre legalább 1 órára.
2.
Az áztatóvíz egy részét félretéve csepegtessük le a kesudiót.
3.
A kesudiót, a félretett vizet és a maradék krém hozzávalóit robotgépben vagy turmixgépben összedolgozzuk, és simára daráljuk. Adjunk hozzá még egy kis áztatóvizet, ha szükséges, hogy sima állagot kapjunk, és állítsuk be a fűszerezést.
4.
Főzzük ki a tésztát egy lábasban, sós vízben a csomagoláson található utasítások szerint (kb. 10 perc). Lecsepegtetjük, kevés főzővizet félretéve.
5.
Amíg a tészta fő, permetezzünk be egy nagy, tapadásmentes serpenyőt olajjal, és melegítsük közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és főzzük 3-4 percig, amíg áttetsző nem lesz.
6.
Adjuk hozzá a spárgát, a babot és a borsót, ízesítsük sóval, borssal és pároljuk, amíg a zöldségek ropogós-puhák, körülbelül 5-6 perc alatt.
7.
Csökkentsük a serpenyő hőjét alacsonyra, és keverjük össze a tésztát és a kesudiókrémet a zöldségekkel, szükség esetén adjuk hozzá a félretett főzővizet. Állítsuk be a fűszerezést.
8.
Tálkákra osztjuk, rukkolával díszítjük, megszórjuk sörélesztő pehellyel, és tálaljuk.
UZSONNA
Vaníliás és málnás turmix
(1 adag alapján, elkészítési idő kb 5 perc)
HOZZÁVALÓK
1⁄2 csésze (70 g) friss vagy fagyasztott málna
1⁄2 közepes banán apróra vágva
2 ek vegán vanília fehérjepor
1 1⁄2 ek aprószemű zabpehely (vagy barna rizspehely vagy quinoa pehely, ha gluténmentes)
1 tk vanília kivonat
1 csésze (250 ml) mandulatej
ELKÉSZÍTÉS
1.
A málna felét turmixgépben turmixoljuk, majd tegyük félre.
2.
Adjuk hozzá a többi hozzávalót a turmixgépbe, beleértve a málna másik felét is, és turmixoljuk simára. (Lehet, hogy a fehérjepor vastagságától függően kell egy kis vizet hozzáadni.)
3.
Öntsük a tálalópohárba, és óvatosan keverjük át a málnakeveréken, hogy "örvénylő" hatást keltsen.
VACSORA
Sült zöldséges rizstál tahini öntettel
(2 adaghoz, elkészítési idő kb 30 perc)
HOZZÁVALÓK
2 sárgarépa (közepes) szeletekre vágva
150 g bébi cékla szeletekre vágva
300 g karfiol rózsára vágva
1 olívaolaj spray
só és bors, ízlés szerint
1⁄4 csésze (40 g) előfőzött barna rizs
1 doboz lencse (400 g-os doboz) lecsepegtetve és leöblítve
4 szál petrezselyemlevél leszedve Tahini öntet
1⁄4 csésze (60 g) hántolt tahini (szezámmag pehely vagy szezámmag paszta)
1⁄4 csésze (60 ml) citromlé
ELKÉSZÍTÉS
1.
Melegítsük elő a sütőt 220°C/légkeveréses 200°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
2.
Tegyük a zöldségeket a tálcára, szórjuk meg olajjal, és ízesítsük sóval, borssal. 20-25 percig sütjük, vagy amíg enyhén aranybarna és ropogós, de belül puha nem lesz.
3.
Amíg a zöldségeket sütjük, az öntet hozzávalóit egy üvegben keverjük össze, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lehet, hogy hozzá kell adni egy kis forró vizet, hogy könnyebben keverhető legyen.
4.
Főzzük meg a rizst, a lencsét melegítsük meg mikrohullámú sütőben egy percig, vagy tovább, amíg átmelegszik. Vagy melegítsük fel egy kis serpenyőben, kevés vízzel lefedve. Fűszerezzük és osszuk szét a tálnyérok között.
5.
Hozzáadjuk a sült zöldségeket, meglocsoljuk az öntettel, és a tetejét petrezselyemmel megszórjuk.