top of page

Tavaszi böjt kúra

"Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni az legyen mértékletes a testével, tiszta levegőt lélegezzen, gyógyítsa bajait inkább böjttel, mint gyógyszerrel."

Hippokrates


Manapság nincs idő minőségi étkezésre, inkább csak útközben eszünk egy gyors előre gyártott valamit. Vezetés közben elfogyasztjuk a vele járó stresszel együtt. Mindez azt eredményezi, hogy krónikus betegségekkel és a súlyfelesleggel küzdünk.


Az internet bővelkedik az ellenőrizetlen böjt és fogyókúra tippekkel, de végül ugyanabban a nehéz helyzetben találjuk magunkat, mint amikor elkezdtük.


A modern életünk és táplálkozásunk fokozza a gyulladásokat a szervezetben és ez az alapja a krónikus betegségeknek. A böjttel csökkenteni lehet a gyulladást, de alaposan olvassunk utána a részleteknek, és ne a saját szakállunkra kezdjünk hozzá.


Szívből ajánlom Dr. Tamasi József és Dr. Tamasi-Mohai Katinka Böjt-terápia avagy "kés nélküli műtét" című könyvét, amely teljeskörűen nyújt segítséget a böjtöléssel kapcsolatban kezdőknek is. Mielőtt böjtölni kezdenénk, ebből a könyvből bizalommal tájékozódhatunk!


"A böjt az sem diéta, sem nem éhezés, hanem a legjobb lehetőség amivel egészségben és formában tarthatjuk magunkat."

Lajos atya


A böjtök különböző fajtáiban a lé és a szilárd étel fogyasztása keveredik. A sokféle böjt típusból hármat emelek ki:


  1. SZÁRAZ BÖJT Ilyenkor a böjtölő semmilyen folyadékot nem fogyaszt. Ezt a böjt típust gyakorlott böjtölők esetében is egy napnál hosszabb ideig csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni.

  2. VÍZBÖJT 1-2 napos böjt. A két napnál hosszabb ideig végzett vízböjt orvosi vezetéssel lehet végezni.

  3. BUCHINGER-LÜTZNER-FÉLE LÉBÖJT Egészséges böjtölő maximum hét napig önállóan végezheti. Víz, gyógytea, leves, frissen préselt lé, gabonatej fogyasztása.

A harmadik böjt típushoz íme néhány recept:


GYÓGYTEA

Hibiszkuszvirág: Segíti az emésztést, a fogyást, ráksejtpusztító hatású, jó szorongás és depresszió ellen. Magas a C-vitamin tartalma, és támogatja az immunrendszert. Protocatechuic sav tartalma erős antioxidáns, amely tudorölő hatású.


LEVES

Böjti korhelyleves

Hozzávalók:

25-30 dkg savanyúkáposzta

1/2 édesköménygumó

2-3 burgony

1 zellerszár

2-3 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

1 sárgarépa

pirospaprika

őrölt babér

őrölt bors

A hozzávalókat összefőzzük, majd passzírozás és szűrés után melegen fogyasztjuk.


FRISS PRÉSELT LEVEK

Antioxidáns koktél

Hozzávalók: sárgarépa, paradicsom, alma, egy gerezd fokhagyma, petrezselyem

A leveket préseléssel, facsarással, centrifugálással állítjuk elő. Böjtterápiáknál kerüljük a turmixokat!

A préselt leveket hígíthatjuk vízzel akár másfél, kétszeresére is!


GABONATEJ

Rizstej készítése házilag

Főzzük meg a rizst bő vízben, a folyós nyákot összeturmixoljuk és átszűrjük.

A natúr rizsitalok glutén-, laktóz- és tejfehérjementesek.


YogArena®

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page