"Aki erős, egészséges és fiatal akar maradni az legyen mértékletes a testével, tiszta levegőt lélegezzen, gyógyítsa bajait inkább böjttel, mint gyógyszerrel."
Hippokrates
Manapság nincs idő minőségi étkezésre, inkább csak útközben eszünk egy gyors előre gyártott valamit. Vezetés közben elfogyasztjuk a vele járó stresszel együtt. Mindez azt eredményezi, hogy krónikus betegségekkel és a súlyfelesleggel küzdünk.
Az internet bővelkedik az ellenőrizetlen böjt és fogyókúra tippekkel, de végül ugyanabban a nehéz helyzetben találjuk magunkat, mint amikor elkezdtük.
A modern életünk és táplálkozásunk fokozza a gyulladásokat a szervezetben és ez az alapja a krónikus betegségeknek. A böjttel csökkenteni lehet a gyulladást, de alaposan olvassunk utána a részleteknek, és ne a saját szakállunkra kezdjünk hozzá.
Szívből ajánlom Dr. Tamasi József és Dr. Tamasi-Mohai Katinka Böjt-terápia avagy "kés nélküli műtét" című könyvét, amely teljeskörűen nyújt segítséget a böjtöléssel kapcsolatban kezdőknek is. Mielőtt böjtölni kezdenénk, ebből a könyvből bizalommal tájékozódhatunk!
"A böjt az sem diéta, sem nem éhezés, hanem a legjobb lehetőség amivel egészségben és formában tarthatjuk magunkat."
Lajos atya
A böjtök különböző fajtáiban a lé és a szilárd étel fogyasztása keveredik. A sokféle böjt típusból hármat emelek ki:
SZÁRAZ BÖJT Ilyenkor a böjtölő semmilyen folyadékot nem fogyaszt. Ezt a böjt típust gyakorlott böjtölők esetében is egy napnál hosszabb ideig csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni.
VÍZBÖJT 1-2 napos böjt. A két napnál hosszabb ideig végzett vízböjt orvosi vezetéssel lehet végezni.
BUCHINGER-LÜTZNER-FÉLE LÉBÖJT Egészséges böjtölő maximum hét napig önállóan végezheti. Víz, gyógytea, leves, frissen préselt lé, gabonatej fogyasztása.
A harmadik böjt típushoz íme néhány recept:
GYÓGYTEA
Hibiszkuszvirág: Segíti az emésztést, a fogyást, ráksejtpusztító hatású, jó szorongás és depresszió ellen. Magas a C-vitamin tartalma, és támogatja az immunrendszert. Protocatechuic sav tartalma erős antioxidáns, amely tudorölő hatású.
LEVES
Böjti korhelyleves
Hozzávalók:
25-30 dkg savanyúkáposzta
1/2 édesköménygumó
2-3 burgony
1 zellerszár
2-3 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
pirospaprika
őrölt babér
őrölt bors
só
A hozzávalókat összefőzzük, majd passzírozás és szűrés után melegen fogyasztjuk.
FRISS PRÉSELT LEVEK
Antioxidáns koktél
Hozzávalók: sárgarépa, paradicsom, alma, egy gerezd fokhagyma, petrezselyem
A leveket préseléssel, facsarással, centrifugálással állítjuk elő. Böjtterápiáknál kerüljük a turmixokat!
A préselt leveket hígíthatjuk vízzel akár másfél, kétszeresére is!
GABONATEJ
Rizstej készítése házilag
Főzzük meg a rizst bő vízben, a folyós nyákot összeturmixoljuk és átszűrjük.
A natúr rizsitalok glutén-, laktóz- és tejfehérjementesek.
Comments