top of page
Szerző képeYogArena

Tudnivalók a csakrákról és a csakra-harmonizálásról


Az emberi testben a fő energiacsatorna (Szusumna-nádi) a gerinc mentén halad, melyet az Idá - (bal) és Pingalá - (jobb) nádik spirálisan körbevesznek. A végbélnyílás területéről indulnak, és a két orrlyuk területén végződnek. Hét helyen keresztezik egymást, és ugyanitt összesen 21 nádi (energiacsatorna) kereszteződik. Ezeken a kereszteződési pontokon alakulnak ki a csakrák, vagyis energiatölcsérek.


A mellékcsakrák 14 nádi, az alcsakrák 7 nádi találkozásánál jönnek létre.

Mellékcsakrák helyei: fül előtt a halántékon, a mellbimbók felett, a kulcscsontok találkozásánál, a két tenyérben, a két talpon, a két szem mögött, a két ivarmirigynél, a májnál, a gyomornál, a lépnél, a csecsemőmirigynél, a napfonat és a keresztcsonti csakra között.


Harmonikus működésük szükséges a a fizikai test egészségéhez. Mindegyik csakra egy lótuszvirághoz hasonlít, különböző számú sziromlevéllel.

Az alsó öt csakrát egy-egy durva fizikai elem ural (Föld, Víz, Tűz, Levegő, Éter).


A csakra tisztítás mentális és fizikai folyamatokkal történik:

  • A csakra helyére, színére rögzítjük a tudatunkat.

  • Egyenletesen lélegzünk, látjuk, és érezzük a pránikus energia koncentrálódását ezen a területen, azaz az adott csakrán keresztül lélegzünk.

  • Látjuk magunk előtt a lótuszvirágot, és számoljuk annak szirmait. Látjuk a lótuszban lévő mantra-magot / szimbólumot és kimondjuk a mantrát.

  • Harmonizáljuk a testi és mentális funkciókat, ezeket felsoroljuk.

  • Fontos a pozitív gondolkodás és így kedvező hangulatban közelítjük meg az élet eseményeit, és erősítjük a bizalmunkat egy tökéletes "felső tervben".


1) Gyökér csakra (Múládhara)

Elhelyezkedése: a végbélnyílás és a nemi szervek között a gáton található.

Szimbóluma: Vörös lótusz, középen sárga színű (4 szirom levéllel).

Mantramagja: LAM

Eleme: FÖLD - jelképe: négyzet

Ásványok melyek erősítik: gránát, jáspis



Pszichikai funkciója: létfenntartás, életösztön, védekezés, életerő, önbizalom

Hibás működés esetén: pszichikai szinten elveszettség, a talajnélküliség érzése, az utazástól való félelem, paranoia, kisebbrendűség érzése, maximalizmus alakulhat ki.


A látható anyagi test szintjén: az izom és csontrendszer, a fogak, szaglószerv, a körmök, a vér, a vastagbél, végbél, a sejtfelépítés.

Hibás működés esetén: gerincpanaszok, hátfájás, isiász, tartáshibák, reuma, izomgörcsök, fogínygyulladás, hasmenés/székrekedés, aranyér, bélgyulladás, veseproblémák, magas és alacsony vérnyomás.



2) Öröm csakra - Nemi csakra - Szex csakra (Szvadisthána)

Elhelyezkedése: két hüvelykkel a köldök alatt, a nemi szervek fölött található.

Szimbóluma: Narancssárga lótusz, középen ezüst/fehér színű (6 szirom levéllel).

Mantramagja: VAM

Eleme: VÍZ - jelképe: kör, holdsarlóval

Ásványok melyek erősítik: borostyán, karneol


Pszichikai funkciója: a szexuális késztetésekért, a családi kapcsolatokért, valamint az alacsonyabb rendű érzelmekért (kéj, düh, félelem, agresszió) felelős.

Hibás működés esetén: kapcsolati problémák, a kreativitás gátjai jelentkezhetnek, valamint étvágytalanság és egyéb étkezési zavarok (ezek a gyökércsakrához is kapcsolódható rendellenességek).


A látható anyagi test szintjén: nemi szervek, prosztata, húgyhólyag, húgyvezeték, vesék, vér, nyirok, emésztőnedvek, sperma és nemi szervek váladékaiért és működéséért felelős.

Hibás működés esetén: hereproblémák, prosztata panaszok, hólyaggyulladás, impotencia, méh-mióma és egyéb méh problémák, mell-rendellensségek, menstruációs problémák, petefészekciszta (be nem gyógyult érzelmi sérülések esetén), bélgörcsök, felfúvódás, gyomornyálkahártya-gyulladás, gombás fertőzések, hajproblémák.



3) Köldök csakra / Napfonat (Manipúra)

Elhelyezkedése: a köldök/gyomor területén található.

Szimbóluma: Sárga lótusz, középen vörös (10 szirom levéllel).

Mantramagja: RAM

Eleme: TŰZ - jelképe: háromszög

Ásványok melyek erősítik: jáde, citrin, tigrisszem


Pszichikai funkciója: a személyes hatalomvágy, a társadalmi pozíció, a karrier, a mások fölötti uralkodási vágy, az aggodalmak, a félelmek és az egoizmus érzéseinek kezelése a feladata.

Hibás működés esetén: mentális szinten dühkitörések, harag, hatalmi visszaélések, uralkodási vágy, hisztéria, kisebbségi érzés, mazochizmus, szadizmus és extrém szégyenlősség léphet fel.


A látható anyagi test szintjén: a derék, a hasüreg, az emésztőrendszer, a lép, a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, gyomor, a rekeszizom, vegetatív idegrendszer megfelelő működéséért felelős.

Hibás működés esetén: cukorbetegség, emésztési problémák, epepanaszok, táplálkozási zavarok (nyugtató evés), gyomorégés, gyomorfekély, elhízás (hasi tájékon), májbetegségek, rekeszizom-problémák és szemproblémák léphetnek fel (ez utóbbi a homlokcsakra hibás működéséhez is köthető).



4) Szív csakra (Anáhata)

Elhelyezkedése: a szív területén található.

Szimbóluma: Zöld lótusz, középen kék/fekete/füst színű (12 szirom levéllel).

Mantramagja: YAM

Eleme: LEVEGŐ - jelképe: hexagramma

Ásványok melyek erősítik: smaragd, malachit


Pszichikai funkciója: összekötő hidat képez az alsó három és felső három csakra, vagyis a fizikai és szellemi síkok között. A szeretet, az érzelmek másokkal való megosztása, az önzetlenség, a megbocsátás, megnyílás, életöröm, döntésképesség, a részvét és a gondoskodás funkciójáért felelős.

Hibás működés esetén: önzés, zárkózottság, szeretetre való képtelenség, személyiségzavarok, szenvedély betegségek, érzelmi zavarok, mentális hátterű betegségek.


A látható anyagi test szintjén: szív, tüdő, mellkas, a vérkeringés, a hát csigolyái, a bőr és a kezek működésért felelős.

Hibás működés esetén: allergia, csalánkiütés, ekcéma, szénanátha, autoimmun betegségek, immungyengeség, a rák minden fajtája, különféle szívpanaszok.



5) Torok csakra (Visuddha)

Elhelyezkedése: a torok tövében a pajzsmirigy fölött található.

Szimbóluma: Kék lótusz, középen sötétlila színű (16 szirom levéllel).

Mantramagja: HAM

Eleme: ÉTER - jelképe: kör/félhold

Ásványok melyek erősítik: türkiz, amazonit


Pszichikai funkciója: a kommunikáció, az információcsere, a tanulás, a hallás utáni megértés, az önkifejezés, a kreativitás, az alkalmazkodás, és az önuralom.

Hibás működés esetén: olyan pszichés problémák jelentkezhetnek, mint a gondolatok kifejezésére való képtelenség, új helyzetektől és körülményektől való idegenkedés, zavaros és kusza gondolatok stb.


A látható anyagi test szintjén: a száj, a nyelv, a fogak, a torok, a gégefő, a hangszálak, a nyelőcső, a hörgők, a nyirokrendszer, a tüdő és az állkapocs működését szabályozza.

Hibás működés esetén: asztma, bronchitisz, köhögés, légzési nehézségek, mandulagyulladás, gyakori megfázás, nyakfájdalmak, nyelvproblémák, rekedtség, szájszag, torokfájás, fülproblémák, és tüdőproblémák jelentkezhetnek.



6) Homlok csakra (Adzsnyá)

Elhelyezkedése: a homlok közepén a két szemöldök között található.

Szimbóluma: lila lótusz, középen kékes/kámforfehér színű (2 szirom levéllel).

Mantramagja: OM

Eleme: finom fizikai "Elme-értelem és a hamis ego"

Ásványok melyek erősítik: ametiszt, lápislazurit


Pszichikai funkciója: az ösztönök, az intuíció, az értelem, a bizalom, a tisztánlátás, és a harmadik szem szabályozásában van. E csakra felelős a valódi énünk megfelelő (intelligenciával történő) megértéséért és érzékeléséért.

Hibás működés esetén: anyagi testre alapozott én-érzékelés.


A látható anyagi test szintjén: az arc, az orr, a fül, a homlok, a koponyaalap, a kisagy, a nyúltagy, a központi idegrendszer, a szemek (mentális látászavar "szervi" látászavarra is hajlamosít), a homlok működése.

Hibás működés esetén: fejfájás, migrén, nátha, melléküreg-problémák, a különböző látászavarok (ez a köldök csakrával is kapcsolatban áll), a távollátás, a rövidlátás, a kötőhártya gyulladás, a kancsalság, a torzult látás, a zöld hályog stb.



7) Korona csakra (Szahaszrára)

Elhelyezkedése: a fejtető legmagasabban elhelyezkedő pontján (Brahma-randhra) található.

Szimbóluma: fehér / szivárvány színeiben pompázó lótusz, középen fehér színű (1000 szirom levéllel).

Mantramagja: KLIM

Eleme: nincs

Ásványok melyek erősítik: hegyikristály, gyémánt


Pszichikai funkciója: az önuralom, az elmélyülés, a transzcendencia felé törekvés, az önmegvalósítás és tudat funkcióiért felelős.

Hibás működés esetén: azoknál, akik tudatosan vagy öntudatlanul elzárják magukat az élet magasabb rendű céljainak megismerésétől, a transzcendencia utáni kutatástól: pszichózis, személyiségzavar, konkrét szomatikusan is megnyilvánuló betegségek közül az Alzheimer kór, demencia, (elmegyengeség, különösen az időskori elbutulás), epilepszia, skizofrénia, valamint a depresszió és öngyilkosságra való hajlam.


A látható anyagi test szintjén: a koponya, az agykéreg és a nagyagy működését koordinálja

Hibás működés esetén: Parkinson-kór léphet fel (ennek a betegségnek a kialakulásáért a teljesen alulműködő korona csakra felelős).










bottom of page