Első májusi tibeti hangtálfürdőnk ezúttal az alábbi menüvel zárult. Készítsétek el otthon ti is!
Leves: Gazpacho
:-) Nem egészen olasz konyha, de egy forró nyári napon, amikor valami könnyű és egyszerű ételre vágysz, remek választás ez a leves. Alapja a paradicsom, amely ha napérlelte, mennyeien ízletessé teszi ezt a hűsítő előételt. Merthogy ezt a levest nem főzzük, hanem összeturmixoljuk a hozzávalókat. Én most egy egyszerű változat, Steiner Kristóf receptje alapján készítettem el:
Hozzávalók
2 szem paradicsom – lustáknak 1 csésze paradicsomlé
1 db uborka
1 db kis kaliforniai paprika
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szelet szikkadt kenyér vagy fél zsemle (én ilyenkor is rozsos vagy teljes kiőrlésű cipócskát preferálok)
pár csepp balzsamecet
2,5 evőkanál olívaolaj
só
bors
díszítés: vegán főzőtejszín a tetejére csurgatva és egy-két friss bazsalikom levél
Elkészítés
A paradicsomokat a reszelő nagy lyukú oldalán egy tálba reszelem úgy, hogy a héjuk a kezemben maradjon.
Meghámozom és felaprítom az uborkát, a paprikát is kis kockákra nyesem, majd jöhet a hagyma és a fokhagyma is. Minden apróra vágott zöldségből félreteszek egy kicsit – ez lesz ugyanis a feltét.
Egy keverőtálba kotrom a zöldségeket, rájuk morzsolom a kenyeret, sózom, borsozom, és meglocsolom őket az ecettel, majd kézzel alaposan összedolgozom az egészet, és amíg elmosogatom a kést meg a vágódeszkát, hagyom egy kicsit szottyogni magában.
Előkapom a botmixert, és addig turmixolom a zöldségeket, míg egészen homogén, rózsaszínes krémet nem kapok. Közben fokozatosan adagolom hozzá az olívaolajat. Ha kész van, megkóstolom, és ha úgy érzem, kell még bele só, bors vagy ecet, itt a remek alkalom pótolni.
A gazpacho jéghidegen az igazi, ezért ha minél hamarabb szeretném magamévá tenni, betolom a mélyhűtőbe ¼ órára, ha pedig nem sürgős, fedővel a tetején tárolom a hűtőben – egyébként tipikusan az a finomság, ami másnapra még ízletesebb lesz.
A maradék apróra vágott zöldséggel tálalom. Kézzel tépett kenyérdarabkákkal is meg szoktam kínálni, amelyeket picit megpirítok a gázrózsa felett.
Főfogás: Vegán bolognai spagetti vörös lencséből
Hozzávalók:
3 ek olívaolaj
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál répa
2 szál szárzeller
só, bors
6 tk oregánó
6 tk bazsalikom
700 ml paradicsomszósz
200 g vöröslencse
só A tálaláshoz
olívaolaj
250 g durum spagetti
100 g reszelt vegán sajt
Friss bazsalikom levél
Elkészítés:
A vega bolognai elkészítéséhez egy lábasban közepes lángon olívaolajat hevítünk, majd az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Ezután mehet bele a szintén apróra vágott fokhagyma és tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt répát és a felszeletelt szárzellert. Ezeket jól lepirítjuk, hogy kiengedjék magukból a kellő ízeket, majd felöntjük pici vízzel, hogy ne égjen le a fedő alatt rotyogtatott sofrito alapunk.
Fedő alatt 25 percig rotyogtatjuk, figyeljünk arra, ha fogy alóla a víz, akkor pótoljuk. Ezután mehetnek bele a fűszerek, felöntjük a paradicsomszósszal, és alaposan elkeverjük a ragualapot. Hozzáöntjük a vöröslencsét, megkeverjük, és hagyjuk, hogy a lencse teljesen megpuhuljon, ez kb. 25 perc. Alacsony fokozaton, fedő alatt, néha megkeverve készül el végül a bolognai ragunk. Ha túl sűrűnek ítéljük meg, vízzel vagy paradicsomszósszal hígítjuk, de utána is fűszerezünk ebben az esetben.
Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd só és olaj kíséretében belerakjuk a tésztát a már lobogó vízbe. Al dentén a legtutibb, ezt az állagot 9-10 perc alatt érjük el. Amikor kész a ragunk és a tészta is megfőtt, tálalhatjuk is. Ha vegán verziót szeretnénk, reszelhetünk rá növényi sajtot, itt most sima trappista került rá. Friss bazsalikomlevéllel megextrázva az igazi.
Desszert: Vegán áfonyás muffin
Hozzávalók:
220 g liszt
2 tk sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
1/4 tk őrölt fahéj
3 db érett banán
100 g barnacukor
120 g mogyoró-, vagy mandulavaj
120 ml zab-, vagy szója tej
100 ml olaj
3 ek natúr kókuszjoghurt
1 tk vanília aroma
Néhány szem áfonya, mandula vagy mogyoró
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Szórjuk egy keverőtálba a száraz hozzávalókat és jól keverjük el, egy másik, nagyobb keverőtálban pedig krumplinyomóval vagy villával nyomkodjuk pépesre a banánokat. Ha megvan a pürénk, oldódásig keverjük el benne a cukrot, majd vegyítsük a mogyoró-, vagy mandulavajjal is. Most jöhet a keverékhez a növényitej, az olaj, a kókuszjoghurt és a vanília aroma, majd fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keveréket is.
Osszuk el a tésztát 12 muffin formába, óvatosan nyomkodjunk bele néhány szem áfonyát és/vagy mogyorót, mandulát, majd toljuk be a meleg sütőbe, és süssük szép barnára 5 percig légkeveréssel, majd még 10-13 percig légkeverés nélkül.