top of page
Szerző képeYogArena

Vegán menü - olaszos ízek

Első májusi tibeti hangtálfürdőnk ezúttal az alábbi menüvel zárult. Készítsétek el otthon ti is!


Leves: Gazpacho

:-) Nem egészen olasz konyha, de egy forró nyári napon, amikor valami könnyű és egyszerű ételre vágysz, remek választás ez a leves. Alapja a paradicsom, amely ha napérlelte, mennyeien ízletessé teszi ezt a hűsítő előételt. Merthogy ezt a levest nem főzzük, hanem összeturmixoljuk a hozzávalókat. Én most egy egyszerű változat, Steiner Kristóf receptje alapján készítettem el:

Hozzávalók

  • 2 szem paradicsom – lustáknak 1 csésze paradicsomlé

  • 1 db uborka

  • 1 db kis kaliforniai paprika

  • 1 szál póréhagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 szelet szikkadt kenyér vagy fél zsemle (én ilyenkor is rozsos vagy teljes kiőrlésű cipócskát preferálok)

  • pár csepp balzsamecet

  • 2,5 evőkanál olívaolaj

  • bors

  • díszítés: vegán főzőtejszín a tetejére csurgatva és egy-két friss bazsalikom levél

Elkészítés

  1. A paradicsomokat a reszelő nagy lyukú oldalán egy tálba reszelem úgy, hogy a héjuk a kezemben maradjon.

  2. Meghámozom és felaprítom az uborkát, a paprikát is kis kockákra nyesem, majd jöhet a hagyma és a fokhagyma is. Minden apróra vágott zöldségből félreteszek egy kicsit – ez lesz ugyanis a feltét.

  3. Egy keverőtálba kotrom a zöldségeket, rájuk morzsolom a kenyeret, sózom, borsozom, és meglocsolom őket az ecettel, majd kézzel alaposan összedolgozom az egészet, és amíg elmosogatom a kést meg a vágódeszkát, hagyom egy kicsit szottyogni magában.

  4. Előkapom a botmixert, és addig turmixolom a zöldségeket, míg egészen homogén, rózsaszínes krémet nem kapok. Közben fokozatosan adagolom hozzá az olívaolajat. Ha kész van, megkóstolom, és ha úgy érzem, kell még bele só, bors vagy ecet, itt a remek alkalom pótolni.

  5. A gazpacho jéghidegen az igazi, ezért ha minél hamarabb szeretném magamévá tenni, betolom a mélyhűtőbe ¼ órára, ha pedig nem sürgős, fedővel a tetején tárolom a hűtőben – egyébként tipikusan az a finomság, ami másnapra még ízletesebb lesz.

  6. A maradék apróra vágott zöldséggel tálalom. Kézzel tépett kenyérdarabkákkal is meg szoktam kínálni, amelyeket picit megpirítok a gázrózsa felett.


Főfogás: Vegán bolognai spagetti vörös lencséből

Hozzávalók:

  • 3 ek olívaolaj

  • 2 fej hagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 szál répa

  • 2 szál szárzeller

  • só, bors

  • 6 tk oregánó

  • 6 tk bazsalikom

  • 700 ml paradicsomszósz

  • 200 g vöröslencse

  • A tálaláshoz

  • olívaolaj

  • 250 g durum spagetti

  • 100 g reszelt vegán sajt

  • Friss bazsalikom levél


Elkészítés:

A vega bolognai elkészítéséhez egy lábasban közepes lángon olívaolajat hevítünk, majd az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Ezután mehet bele a szintén apróra vágott fokhagyma és tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt répát és a felszeletelt szárzellert. Ezeket jól lepirítjuk, hogy kiengedjék magukból a kellő ízeket, majd felöntjük pici vízzel, hogy ne égjen le a fedő alatt rotyogtatott sofrito alapunk.

Fedő alatt 25 percig rotyogtatjuk, figyeljünk arra, ha fogy alóla a víz, akkor pótoljuk. Ezután mehetnek bele a fűszerek, felöntjük a paradicsomszósszal, és alaposan elkeverjük a ragualapot. Hozzáöntjük a vöröslencsét, megkeverjük, és hagyjuk, hogy a lencse teljesen megpuhuljon, ez kb. 25 perc. Alacsony fokozaton, fedő alatt, néha megkeverve készül el végül a bolognai ragunk. Ha túl sűrűnek ítéljük meg, vízzel vagy paradicsomszósszal hígítjuk, de utána is fűszerezünk ebben az esetben.

Egy nagy lábasban vizet forralunk, majd só és olaj kíséretében belerakjuk a tésztát a már lobogó vízbe. Al dentén a legtutibb, ezt az állagot 9-10 perc alatt érjük el. Amikor kész a ragunk és a tészta is megfőtt, tálalhatjuk is. Ha vegán verziót szeretnénk, reszelhetünk rá növényi sajtot, itt most sima trappista került rá. Friss bazsalikomlevéllel megextrázva az igazi.


Desszert: Vegán áfonyás muffin

Hozzávalók:

  • 220 g liszt

  • 2 tk sütőpor

  • 1/4 tk szódabikarbóna

  • 1/4 tk só

  • 1/4 tk őrölt fahéj

  • 3 db érett banán

  • 100 g barnacukor

  • 120 g mogyoró-, vagy mandulavaj

  • 120 ml zab-, vagy szója tej

  • 100 ml olaj

  • 3 ek natúr kókuszjoghurt

  • 1 tk vanília aroma

Néhány szem áfonya, mandula vagy mogyoró

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Szórjuk egy keverőtálba a száraz hozzávalókat és jól keverjük el, egy másik, nagyobb keverőtálban pedig krumplinyomóval vagy villával nyomkodjuk pépesre a banánokat. Ha megvan a pürénk, oldódásig keverjük el benne a cukrot, majd vegyítsük a mogyoró-, vagy mandulavajjal is. Most jöhet a keverékhez a növényitej, az olaj, a kókuszjoghurt és a vanília aroma, majd fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keveréket is.

Osszuk el a tésztát 12 muffin formába, óvatosan nyomkodjunk bele néhány szem áfonyát és/vagy mogyorót, mandulát, majd toljuk be a meleg sütőbe, és süssük szép barnára 5 percig légkeveréssel, majd még 10-13 percig légkeverés nélkül.


Jó étvágyat!
YogArena®
bottom of page